Browar Pinta: Najbardziej pracowity rok w historii

Ziemowit Fałat, współwłaściciel , Browar PINTA

Trudne czasy nie przeszkodziły nam w pobiciu wyników browaru z 2021 r., w którym uwarzyliśmy ponad 25 tys. hl. W tym roku ilość tę osiągniemy z końcem listopada. Było to możliwe m.in. dzięki instalacji trzech nowych tanków. Uwarzymy też rekordową liczbę ponad 80 premierowych piw.

 

Jesteśmy aktywni w środowisku kraftowym. Uwarzyliśmy mnóstwo kooperacyjnych piw z piwowarami z Polski, reszty Europy, USA, a nawet z Reunionu. Wzięliśmy udział w 12 zagranicznych festiwalach w 10 różnych krajach. Jako pierwsi z Polski osobiście wybieraliśmy na farmach Yakima Valley konkretne partie sześciu odmian amerykańskiego chmielu, który zużyjemy w ciągu 2023 r.

 

We współpracy z OneMoreBeer wybudowaliśmy w Wieprzu nowoczesne centrum dystrybucji piw rzemieślniczych.

 

Największym wyzwaniem są nieustannie rosnące koszty opakowań, surowców i mediów. Po pierwsze oznacza to droższe piwo i ryzyko zmniejszenia popytu, a po drugie utrudnia planowanie warzenia dla sieci handlowych, które mają coraz większą rolę na rynku kraftu w Polsce.