skip to Main Content
Czas Na Porter Sherry Oloroso Barrel Aged

Czas na Porter Sherry Oloroso Barrel Aged

Marka Okocim przygotowała propozycję dla koneserów nietuzinkowych trunków. Na rynek trafia właśnie limitowana edycja okocimskiego porteru – Mistrzowski Porter Sherry Oloroso Barrel Aged.

Okocim Mistrzowski Porter znany jest dobrze konsumentom jako wzór porteru bałtyckiego. Wielokrotnie doceniany i nagradzany przez ekspertów i wielbicieli piwa porter z okocimskiego browaru stał się bazą dla czegoś zupełnie nowego.

 

Po wielu konkursowych sukcesach Mistrzowskiego Porteru na arenie międzynarodowej postanowiliśmy wznieść go na jeszcze wyższy poziom sensorycznej doskonałości, wzbogacając w równie szlachetne nuty trunku, jakim jest wino Sherry Oloroso

mówi Paweł Zych, piwowar z Browaru Okocim.   

 

Uwarzony w 2017 roku porter, po długim procesie klasycznego leżakowania został zamknięty w dębowych beczkach po hiszpańskim winie na 17 miesięcy. Piwo wzbogaciło się o najlepsze cechy wina Oloroso oraz aromat dębiny. Wyczuwalne są w nim nuty orzechów włoskich i laskowych oraz migdałów, a także smak karmelu z delikatnie wyczuwalnym posmakiem czekolady. Goryczka piwa stała się bardziej wyraźna, nie tłumiąc przy tym słodyczy.

 

Inspiracją dla okocimskich piwowarów stała się tradycja, doświadczenie i kunszt piwowarski ich poprzedników. Dobór odpowiedniej beczki dla okocimskiego porteru wymagał długich poszukiwań. Piwowarzy eksperymentowali z baczkami po whisky, rumie i brandy. Leżakowane w nich piwa były oceniane przez okocimski panel degustatorów. Ostatecznie wybrano beczkę po Sherry Oloroso, hiszpańskim winie z regionu Andaluzji, które charakteryzuje się aromatycznymi, głębokimi, okrągłymi nutami suszonych owoców i bakalii.

 

Wybraliśmy ten rodzaj beczki, który najlepiej harmonizował z profilem Mistrzowskiego Porteru, jednak nie dominując nad nim

– tłumaczy Paweł Zych.

 

W efekcie powstało wyjątkowe piwo, które jest nietuzinkową propozycją dla koneserów porterów. Mistrzowski Porter Sherry Oloroso Barrel Aged najlepiej smakuje podany w pokalu w temperaturze 12 stopni Celsjusza. Doskonale komponuje się z wędzonymi serami, gruszką i czekoladą.

 

Limitowana edycja Mistrzowskiego Porteru Sherry Oloroso Barrel Aged z Okocimia liczy tylko 15 tys. butelek. Obecnie jest wprowadzana do sprzedaży w wybranych sklepach i sieciach handlowych. Piwo zawiera 9,6% alkoholu, dostępne jest w eleganckich ciemnobrązowych szklanych butelkach tzw. krachlach z kabłąkowym (pałąkowym) z ceramicznym korkiem. Butelki mają pojemność 330 ml, pakowane są w kartoniki. Sugerowana cena detaliczne butelki to 40,00 zł.

Back To Top