Czas zdrowych prezentów

Przetwory z superowoców to ciekawy pomysł na prezent świąteczny. Rośnie waga jaką przywiązujemy do zdrowia i nasza wrażliwość ekologiczna. Mniej pieniędzy i silna reorientacja na zdrowie tworzą dobrą koniunkturę na przetwory z owoców jagodowych. Oto opinie przetwórców, którzy przygotowali oferty świąteczne.

 

Mamy wyjątkowe, a przede wszystkim zdrowe upominki. Produkujemy żywność i soki według tradycyjnych metod, bez stosowania konserwantów czy substancji wzmacniających smak i aromat. Pyszny, słodko-kwaśny dżem, syropy idealne do zimowych herbat czy pełne witamin soki. To wszystko znaleźć można również w zestawach upominkowych. Gotowy zestaw świąteczny z rzemieślniczymi produktami to idealny prezent pod choinkę na tegoroczne święta – mówi Aleksandra Buła, Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka.

 

– Atrybutem superowoców jest zawartość antocyjanów i polifenoli. Uzupełniają każdą zdrową dietę. Podwyższają odporność i hamują aktywność wirusów w organizmie. Obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi. Te przetwory przez lata trafiały na stoły w Korei, Chinach, Singapurze, w Niemczech czy we Włoch, że wymienię te największe rynki. Dziś realizujemy zamówienia na „świąteczne stoły” w Polsce. Serce rośnie! – mówi Piotr Nowak, plantator aronii i producent ekologicznych przetworów, prezes Korab Garden.

 

– Jakość w dzisiejszych czasach to podstawa zdrowej, bogatej i zbilansowanej diety. W porach roku kiedy dostępność do świeżych owoców i warzyw jest ograniczona przetwory wyprodukowane z certyfikowanych owoców i warzyw mogą nam zapewnić zdrowie i dobre samopoczucie. Stąd rosnące zapotrzebowanie – mówi Stanisław Trzonkowski, Gospodarstwo Ogrodnicze Stanisław Trzonkowski.

Mądre prezenty zdaniem ekspertów

– Odpowiedzialność za siebie i innych łączymy ze strachem o nasze zdrowie. Przenieśliśmy środek ciężkości z chęci dbania o zdrowie na konieczność zadbania o nie. Świąteczne „mądre prezenty” mogą być lepszym bodźcem niż nieco przereklamowane postanowienia noworoczne.– mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

 

– Zdrowie jest dziś jednym z silniejszych motywatorów do tego by zmienić dietę. A takiego zapalnika, bodźca, punktu zwrotnego uruchamianego proces zmian w życiu czy diecie, bardzo potrzebujemy – dodaje Agata Zadrożna z Kantar Public.

 

– Konsumpcja ekologicznych soków jest dobrą formą naturalnej suplementacji i metodą wspomagającą zapobieganie przeziębieniom. Szczególnie perspektywiczne są surowce tradycyjnie kojarzone z bogactwem substancji prozdrowotnych. Śmiało możemy powiedzieć, że np. sok aroniowy to jeden z najzdrowszych prezentów jakim możemy obdarować swoich bliskich. Wprowadzenie do diety takiego soku i regularne jego spożywanie na pewno odegra istotną rolę w wzmocnieniu naszego zdrowia i ochroni nasz organizm przed schorzeniami spowodowanymi szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników – powiedziała dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.

 

– Żyjemy w czasach zalewu żywność wysoko przetworzonej, z dodatkiem uzdatniaczy, konserwantów, substancji wzmacniających smak i zapach. Zdrowe odżywianie generalnie nie jest prostym zadaniem. Warto docenić produkty rolnictwa ekologicznego, zwłaszcza te z logo „Produkt Polski”. Oznaczeniem, które jest jeszcze w Polsce mało znane, ale bardzo istotne z punktu widzenia jakości i smaku, jest oznaczenie NFC (not from concentrate – nie z koncentratu). To soki wyciskane bezpośrednio z owoców, często nieco mętne i posiadające zawiesisty miąższ. Jest to esencja owoców w najczystszej postaci. Soki tego typu są również pozbawione dodatkowych słodzików, barwników i wzmacniaczy smaku. Ich smak jest bardzo zbliżony do smaku naturalnych owoców – mówi dr n. farm. Magdalena Kryska, Korab Garden.

 

– W okresie kiedy dostęp do świeżych, nieimportowanych owoców i warzyw jest utrudniony, kupujmy przetwory owocowe i warzywne – dżemy, soki, kiszonki (które mają wszystkie te oznaczenia). Dajemy sobie, tym sposobem, szansę na lepszą odporność, zdrowie i kondycję. Możemy też, w zimny jesienny wieczór, poczuć zapach i smak lata – dodaje dr Magdalena Kryska.

 

– Zawsze z okazji Świąt Bożego Narodzenia składamy sobie życzenia, przede wszystkim zdrowia, ale w tym roku chcielibyśmy aby takie życzenia spełniły się jeszcze bardziej. Tu z oferta przychodzą wyjątkowo bogate w antyoksydanty superowoce. Przetwory bogate w antocyjany, które są 4 x silniejszym antyoksydantem niż witamina C – jak na przykład z jagody kamczackiej, wspaniałego, pro-zdrowotnego owocu – plantator i przetwórca ekologicznej jagody kamczackiej lek. med. Małgorzata Jaszyk, Nutracevit.

Zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia!

– Czego możemy sobie życzyć w te wyjątkowe święta w 2020 roku? Zdrowia, po trzykroć. Bardzo się cieszymy z tego, że ludzie kupują prezenty z superowoców, w tym nasze zestawy przetworów z jagody kamczackiej. One zyskały w tym roku na wartości. Stąd „owoce długowieczności” tak pasują pod choinkę. W 100% naturalne, z polskich owoców, nie z koncentratu, bez konserwantów, sztucznych barwników, polepszaczy smaków. Świąteczna paczka witamin i antyoksydantów, o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych, dodająca sił witalnych i wzmacniająca odporność. Bezcenna w covidowych czasach – mówi plantator jagody kamczackiej Ewelina Bielecka-Pielaszkiewicz, Jagodowe Pole.

 

– W okresie wzmożonych infekcji produkty spożywcze oparte na naturalnych, sprawdzonych surowcach gwarantują dostarczenie witamin, mikroelementów i innych składników odżywczych niezbędnych dla zachowania dobrego zdrowia – mówi producent naturalnych soków jabłkowych Grzegorz Maryniowski, właściciel firmy BiGrim.

 

– Dołączamy się do życzeń. Nadeszły długie, zimowe wieczory, które może umilić lampka wina z jagody kamczackiej. A dla najbliższych na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia doskonale sprawdzą się zestawy podarunkowe (wina, soki, konfitury). To naprawde „mądre prezenty” w tej niemądrej rzeczywistości, w jakiej przyjdzie nam świętować i witać Nowy Rok – polecają Beata Warulik, Gospodarstwo Haskap.

 

Oto dane kontaktowe do komentujących ofertę, jaką branża przygotowała w tym roku:
  • Ekologiczne soki i błonnik aroniowy – Korab Garden
  • Soki, dżemy, octy, cydr, syropy, miody pitne i wina, w tym w świątecznych zestawach – Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka
  • Borówkowy Grzaniec Bezalkoholowy i Konfitura Zimowa (borówka, jabłko, skórka pomarańczy) – polecana przez PRZETWORY z BORÓWKI. Linki do zakupów na allegro: grzaniec oraz konfitura
  • Soki tłoczone ręcznie i dżemy z jagody kamczackiej, dżem z jagody z dodatkiem peperoni z cukrem, soki przecierane z rokitnika – Mariusz Pelc
  • Soki ze świdośliwy – Jacek Wilgos
  • Dżemy, mus i sok z jagody kamczackiej w świątecznych zestawach – Jagodowe Pole
  • Ekologiczny sok z jagody kamczackiej BIOHASKAP ® Vitality i 100% proszek z ekologicznej jagody kamczackiej – Nutracevit
  • Wina, soki, syropy, konfitury i musy, także w zestawach – Beata i Radosław Warulik, Gospodarstwo Haskap
  • Soki i liofilizowane owoce jagody kamczackiej w pięknie zapakowanych zestawach świątecznych -Plantin
  • Sok 100% wyciskany z dojrzałych owoców jagody kamczackiej, dżemy, powidła oraz konfitura do mięs i serów (wariant pieprz i imbir oraz kolorowy pieprz i papryka) w świątecznych zestawach -Zdrowe Jagody
  • Paczka pełna kiszonek z gospodarstwa M.Sznajder z Doliny Baryczy. Przegląd przez różne smaki, począwszy od klasycznych ogórków i kapusty, poprzez bardziej nowoczesne takie jak kalafior, rzodkiewka a kończąc na polskim kimchi w kilku wersjach smakowych – sklep
  • Świąteczne zestawy truskawek dostępne w Makro oraz w ofercie sylwestrowej w sklepach Selgros i Topaz – Agronom Berries, www.agronomberries.pl

Podsumowanie

Przetwory znakomicie zachowują walory odżywcze i potencjał antyoksydacyjny. Będą wspaniałym dopełnieniem świątecznych życzeń. Polecamy najlepsze soki, dżemy i konfitury z polskich superowoców – truskawek, malin, jagody kamczackiej, borówki, jeżyny, porzeczek, aronii, agrestu i minikiwi. Nasze zdrowie na tym zyska.

 

Na zdrowie!

 

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.Źródło: PolskieSuperowoce.pl, przetwórcy, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

 

Dostępnych jest wiele dobrze udokumentowanych badań potwierdzających wysoki potencjał prozdrowotny przetworów z owoców jagodowych. Aktualne badania uporządkowaliśmy wspólnie z Dietetycy.org.pl

 

Przetwory z owoców jagodowych i ich wartość dla organizmu:

 

  • Owoce jagodowe mają najwyższą aktywność przeciwutleniającą wśród powszechnie spożywanych owoców. Ze względu na zawartość antyoksydantów są określane jako superowoce.Najwięcej antocyjanów ma aronia, jagoda kamczacka, borówka i czarna porzeczka.
  • Bioaktywne związki obecne w tej grupie owoców mają silne właściwości przeciwnowotworowe, przeciwmutagenne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne udowodnione w badaniach zarówno in vitro, jak i in vivo.
  • Mają działanie przeciwwirusowe przeciwko wirusom grypy związane z obecnością antocyjanów i innych klas flawonoidów, proantocyjanidyn oraz kwasów fenolowych.
  • Badania wskazują, że składniki owoców jagodowych mogą hamować replikację wirusa grupy zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio, np. blokując powierzchniowe glikoproteiny wirusa oraz stymulować układ odpornościowy organizmu.
  • Najnowsze badania opisują korzystny wpływ mio-inozytolu (myo-inositol) podczas leczenia Wirusa SARS Cov-2. To organiczny związek określany jako witamina B8. Uprawiane w Polsce minikiwi ma go najwięcej spośród wszystkich owoców.