Zbliżający się sierpniowy weekend upłynie mieszkańcom Trójmiasta pod znakiem czeskiego piwa! Już 21 i 22 sierpnia w Gdyni odbędą się dwa piwne wieczory, podczas których będzie można poznać wyjątkowe rytuały piwne naszych sąsiadów oraz odkryć ich bogatą kulturę. To również dobra okazja, aby skosztować oryginalnych lagerów, na punkcie których oszalał cały świat. Mowa o kultowych piwach Pilsner Urquell oraz Kozel.
Czechy to kraj piwem płynący
Złocisty trunek od wieków wpisany jest w jego kulturę, a sami Czesi do dziś ochoczo celebrują przy nim wspólne spotkania, licznie gromadząc się w piwiarniach. Najwyższy czas, aby i Polacy poznali typowe piwne rytuały naszych sąsiadów i w towarzystwie przyjaciół cieszyli się smakiem najpopularniejszych lagerów. O tym dlaczego Czesi otaczają piwo prawdziwą czcią oraz w jaki sposób serwują je na co dzień w miejscowych gospodach, mieszkańcy Trójmiasta będą mogli dowiedzieć się w strefach sezonowych marek Pilsner Urquell oraz Kozel w Gdyni. To właśnie w nich 21 i 22 sierpnia o 20:00 pojawi się piwoznawca Damian Radomski, który przybliży uczestnikom spotkania czeską kulturę piwną oraz opowie o walorach sensorycznych lagerów, uznawanych za jedne z najpopularniejszych na świecie. Na miejscu będzie również obecny tapster Szczepan Frankowski, czyli barman będący piwnym ekspertem, który sztukę serwowania Pilsnera Urquella i Kozla opanował do perfekcji. To właśnie on zdradzi w jaki sposób nalewać piwa do kufla, aby móc w pełni delektować się każdym ich łykiem!
Choć Pilsnera Urquella oraz Kozla łączy czeskie pochodzenie, każde z nich posiada odrębną, bogatą historię i odmienną recepturę, która wpłynęła na ich charakterystyczny smak. 21 sierpnia w strefie sezonowej marki Kozel, mieszczącej się w Alei Topolowej, będzie można zdobyć wiedzę o historii jednego z ulubionych piw Czechów, pełnej ciekawostek i niezwykłych opowieści jak ta, w której do czeskiego browaru przybywa pewien kozioł. Dodatkowo, dla spragnionych oryginalnego smaku, tapster zaserwuje Kozla na trzy różne sposoby, które w pełni uwydatniają jego smak – Kozel Řezaný, Kozel Černý Mlíko, Kozel z cynamonem. Warto spróbować każdego z nich, aby odkryć dlaczego to właśnie piwo jest najczęściej wybierane przez Czechów.
Pilsner Urquell uchodzi zaś za „ojca” wszystkich lagerów, który do dziś warzony jest wyłącznie z trzech składników pochodzących od lat z tych samych czeskich regionów: miękkiej pilzneńskiej wody, jasnego słodu jęczmiennego i chmielu Saaz. O tym dlaczego produkuje go tylko jeden browar na świecie oraz dlaczego serwuje się go na trzy czeskie sposoby, z których każdy pozwala odkryć inną stronę piwa (Hladinka, Mlíko, Šnyt), będzie można przekonać się za to 22 sierpnia w strefie marki mieszczącej się w Parku Kolibki. To właśnie tam, piwoznawca i tapster rozłożą na czynniki pierwsze tajemnice sukcesu Pilsnera i zdradzą dlaczego nic nie jest w stanie pobić oryginału.