Nabiał

Dziś Dzień Serka Wiejskiego

Ten twarożek produkowany z mleka krowiego o ziarnistej konsystencji ma bogate tradycje i jest popularny na całym świecie. 30 grudnia, kiedy przejadły nam się już świąteczno-noworoczne potrawy, może okazać się prawdziwym wybawieniem.

Przede wszystkim serek wiejski to twaróg ziarnisty, białka mleka, śmietanka i sól. Serek wiejski może być również w wersji light, w której powinno się znaleźć o około 40 procent mniej tłuszczu niż w wersji klasycznej. Serek wiejski nawet w tej mniej kalorycznej wersji powinien zawierać tłuszcz nawet w niewielkiej ilości, ponieważ jest to konieczne, aby przyswoić witaminy.

 

Inne zalety serka wiejskiego to przede wszystkim fakt, że serek wiejski jest źródłem wapnia, pełnowartościowego białka, a także aminokwasów. Serek wiejski to nie tylko mało kalorii to duża dawka białka, które nie tylko poprawia metabolizm, ale też przemianę materii. Serek wiejski wyróżnia się też innymi cechami, takimi jak lekkość, świeżość i naturalność, która wynika z braku dodatkowych substancji np. sztucznych barwników, konserwantów czy zagęstników.

 

W 100 gramach serka wiejskiego znajduje się 97 kalorii. Ponieważ serek wiejski w wersji klasycznej jest produktem niskokalorycznym można go jeść w większych ilościach bez ryzyka, że przytyjemy. Naturalny serek wiejski posiada również niski indeks glikemiczny. Z tego powodu serek wiejski jest zalecany dla osób, które chorują na cukrzycę.

 

źródło: www.zywienie.abczdrowie.pl