Informacja prasowa: WSP „Społem” Kielce Musztardowe jesienne inspiracje

Powraca jesień, a wraz z nią wiele sezonowych składników – dynie, śliwki, jarmuż czy jabłka. Nie ma na co czekać – już teraz możemy zacząć przygotowywać smaczne dania z ich udziałem. Wystarczy trochę inicjatywy i dobrych inspiracji, kilka dodatkowych produktów i jesienny obiad gotowy.

Tak samo jak wiosną i latem, jesienią warto jest korzystać z sezonowych składników. Warzywa i owoce połączyć można z aromatycznymi sosami, które doskonale uzupełnią ich delikatny smak. W chłodniejszym okresie dobrze sprawdzą się nie tylko te cięższe, śmietanowe, ale również lżejsze, ale nadal bardzo wyraziste dressingi, np. na bazie musztardy.

Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i orzechami włoskimi

Co dodać do sałatki, aby poczuć jesienny klimat? Oczywiście dynię. Do tego sprężysty jarmuż, aromatyczny, nieoczywisty dressing musztardowy ze skórką cytrynową, lekko słony ser feta i chrupiące orzechy. To nie może się nie udać.

Potrzebne składniki (porcja dla 2 osób):

  • 100 g jarmużu bez łodyg
  • pół małej dyni
  • ser feta
  • jedna czerwona cebula
  • łyżka Musztardy Kieleckiej sarepskiej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek do dressingu + 4 łyżki do dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • skórka z połowy cytryny
  • orzechy włoskie

Zaczynamy od pokrojenia dyni w dużą kostkę. Następnie w miseczce łączymy oliwę, pieprz oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dokładnie smarujemy dynię mieszanką, po czym pieczemy ją w 200 stopniach przez ok. 30 minut lub do miękkości i delikatnego zarumienienia. W tym czasie przygotowujemy dressing – Musztardę Kielecką sarepską mieszamy z resztą oliwy, jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, sokiem i skórką z cytryny, a także solą oraz pieprzem. Umyty i pozbawiony twardych części jarmuż nacieramy dressingiem i odstawiamy na kilka minut do zmięknięcia. Na koniec przekładamy liście na talerz, pieczoną dynię solimy i układamy na jarmużu, po czym całość posypujemy czerwoną cebulą pokrojoną w cienkie piórka, prażonymi orzechami włoskimi i pokruszonym serem feta.

Kurczak w sosie śliwkowym

Wydaje się, że śliwki pasują tylko do deserów… nic bardziej mylnego! Oto przepis na aromatycznego kurczaka w sosie śliwkowym, którego naprawdę warto spróbować. Potrzebne składniki:

  • 400 g mięsa z udek kurczaka bez kości
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • pół szklanki wody
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka miodu
  • łyżka Musztardy Kieleckiej delikatesowej
  • sól i pieprz
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • olej do smażenia

Mięso z udek kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy w mące ziemniaczanej wymieszanej z solą, pieprzem i czosnkiem w proszku, a następnie smażymy przez ok. 6 minut na głębokim oleju. W tym czasie łączymy ze sobą resztę składników i wlewamy na patelnię. Dorzucamy kurczaka i smażymy wszystko razem aż sos zgęstnieje – w razie, gdyby wyszedł za rzadki, można dodać do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej z odrobiną wody i jeszcze chwilę podgrzewać. Podajemy z ryżem i ulubioną surówką lub gotowanymi warzywami.

 

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej sarepskiej w szklanym opakowaniu: ok. 2,30 zł brutto / 190 g

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej w plastikowym opakowaniu: ok. 4,70 zł brutto / 500 g