Jakie potrawy przygotować na święta?

Boże Narodzenie coraz bliżej. Jedno jest pewne – im szybciej zabierzemy się za planowanie świąt, tym mniej stresu i zamieszania czeka nas przed samą Wigilią. Pozostaje najważniejsze pytanie – jakie potrawy przygotować? Tradycyjne polskie dania, czy może coś zaskakującego, w nowoczesnym wydaniu? Idealnie byłoby znaleźć złoty środek. Poniżej kilka inspiracji.

Połączenie tradycji z nowoczesnością to doskonałe rozwiązanie na Święta Bożego Narodzenia. Warto postawić na sprawdzone produkty i przygotować potrawy, które na wigilijnym stole uzupełnią klasyczne śledzie czy sałatkę jarzynową. Nie powinno także zabraknąć aromatycznych sosów, które podkreślą smak dań. Taką bazę dressingów w wielu potrawach świątecznych stanowi majonez, jak na przykład Majonez Kielecki. Z tradycyjną, znaną i niezmienną od lat recepturą. Jego kremowa konsystencja i wyjątkowy smak to gwarancja udanej sałatki czy sosu do mięsa, ryb, a nawet… krewetek.

 

Krewetki w świątecznym wydaniu

Krewetki nie należą do typowych dań na wigilijnym stole, jednak obok tego przepisu trudno przejść obojętnie. Owoce morza, aromatyczny sos i świeży szczypiorek – czego chcieć więcej? Taka przystawka śmiało może zająć miejsce obok śledzia z cebulką i karpia w galarecie. Potrzebne składniki:

  • 400 g gotowanych krewetek w zalewie
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka brandy
  • szczypiorek do posypania

Krewetki odsączamy z zalewy (najlepiej na sitku) i przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy Majonez Kielecki, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz brandy. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

 

A może sałatka śledziowa?

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia. Obok tego klasycznego z cebulką często pojawiają się rozmaite wariacje. Dużym powodzeniem cieszy się śledź po szwedzku czy mielony. Ciekawym pomysłem jest również sałatka śledziowa z burakami – ta propozycja zadowoli zarówno fanów tradycyjnych potraw, jak i poszukujących nowych kulinarnych wrażeń. Z pewnością takiej sałatce nie można odmówić efektownego wyglądu – dzięki burakom ma ona piękny, fioletowawy kolor! Co jest potrzebne do jej przygotowania?

  • 250 g śledzi w oleju
  • małe jabłko
  • 2 pieczone buraki
  • mała cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub koperek

Śledzie, jabłko, buraki, ogórki konserwowe oraz cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy Majonez Kielecki, śmietanę oraz przyprawy i odrobinę soku z cytryny, po czym wszystko mieszamy. Przekładamy na półmisek i ozdabiamy natką pietruszki lub koperkiem.

 

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok. 10 zł brutto / 700 ml