Jakie produkty żywnościowe podawać dziecku przy rozszerzaniu diety?

Rozszerzanie diety powinno odbywać się powoli, tak by dziecko mogło komfortowo zapoznawać się z nowymi pokarmami. O tym, jakie produkty żywnościowe podawać maluszkowi, mówi Karolina Pityńska-Maga, ekspertka marki Mama i ja – wody źródlanej dedykowanej małym dzieciom i kobietom karmiącym.

Rozszerzanie diety jest naturalnym procesem, sprzyjającym rozwojowi funkcji motorycznych i budowaniu relacji. W pierwszych 2 miesiącach rozszerzania diety duże znaczenie ma częstotliwość podawania nowych posiłków.

Warto rozpocząć od 1 lub 2 dań dziennie, zwiększając ich liczbę do 2 – 3 w kolejnych tygodniach. Jeśli maluszkowi dopisuje apetyt, można mu dodatkowo zaserwować zdrową przekąskę

– mówi Karolina Pityńska-Maga.

Mięso, ryby i nabiał przy poszerzaniu diety maluszka

Ryby zawierają cenne kwasy DHA i EPA. Dla małych dzieci odpowiednie są gatunki dzikie, takie jak dorsz, halibut, morszczuk, sola.

Od makreli królewskiej lepsza jest makrela atlantycka. Należy unikać także hodowlanego łososia oraz ryb konserwowych

– mówi Karolina Pityńska-Maga.

 

Przy wyborze mięsa warto zwrócić uwagę na to, by było ono chude i łatwe do pogryzienia. Odpowiednie dla maluszka będzie mięso drobiowe, np. pierś z indyka lub udko z kurczaka, a także schab i cielęcina.

Mięso mielone najlepiej przygotowywać w domu samodzielnie, z chudej szynki, schabu lub drobiu. Dobrym pomysłem jest pieczenie mięsa w naturalnych przyprawach, bez dodatku soli

– dodaje ekspertka.

 

Istotnym elementem w diecie maluszka jest też nabiał: jogurt naturalny, kefir, twaróg czy maślanka.

Mleko może być stosowane jako składnik naleśników czy muffinek, jednak nie należy podawać go jako alternatywy dla mleka mamy czy zamiennika mieszanki mlecznej

– podkreśla Karolina Pityńska-Maga.

Warzywa, zboża i tłuszcze w menu małego dziecka

Fundamentem zdrowej diety są warzywa, najlepiej lokalne, sezonowe lub mrożone – surowe, pieczone oraz przygotowywane na parze. Ze zbóż można podawać ryż, komosę ryżową, amarantus, płatki owsiane, kasze. Źródłem dobroczynnych tłuszczów są natomiast oleje (lniany i rzepakowy), oliwa oraz awokado. Dobrym pomysłem jest zmielenie na proszek orzechów, pestek dyni i ziaren słonecznika oraz dodawanie ich do posiłków.

Rozszerzanie diety: co podawać do picia?

Podstawowym napojem dziecka, który zarówno gasi pragnienie, jak i nawadnia rozwijający się organizm, jest woda. Optymalnym wyborem jest niegazowana, naturalna woda źródlana ze sprawdzonego źródła, jak np. certyfikowana woda Mama i ja.

Już od najmłodszych lat dziecko powinno uczyć się, że podstawowym płynem, towarzyszącym zdrowemu życiu, jest czysta, naturalna woda. Granulowane, gotowe produkty nie są odpowiednie dla dzieci, ponieważ zazwyczaj zawierają w składzie dużą ilość cukru. Należy też unikać podawaniu dziecku do picia herbaty (czarnej, czerwonej, zielonej), soków owocowych i kompotów

– podkreśla ekspertka.

 

Rozszerzanie diety to proces, w którym dziecko stopniowo poznaje nowe smaki i zapachy oraz kształtuje przyszłe nawyki żywieniowe. Dlatego maluszek powinien jeść tyle, ile ma ochotę, traktując posiłki jako urozmaicenie i żywieniową przygodę. W ten sposób stopniowo przyzwyczai się do bogactwa jedzenia i czerpania radości z delektowania się smakami.