skip to Main Content
Jakie Produkty żywnościowe Podawać Dziecku Przy Rozszerzaniu Diety?

Jakie produkty żywnościowe podawać dziecku przy rozszerzaniu diety?

Rozszerzanie diety powinno odbywać się powoli, tak by dziecko mogło komfortowo zapoznawać się z nowymi pokarmami. O tym, jakie produkty żywnościowe podawać maluszkowi, mówi Karolina Pityńska-Maga, ekspertka marki Mama i ja – wody źródlanej dedykowanej małym dzieciom i kobietom karmiącym.

Rozszerzanie diety jest naturalnym procesem, sprzyjającym rozwojowi funkcji motorycznych i budowaniu relacji. W pierwszych 2 miesiącach rozszerzania diety duże znaczenie ma częstotliwość podawania nowych posiłków.

Warto rozpocząć od 1 lub 2 dań dziennie, zwiększając ich liczbę do 2 – 3 w kolejnych tygodniach. Jeśli maluszkowi dopisuje apetyt, można mu dodatkowo zaserwować zdrową przekąskę

– mówi Karolina Pityńska-Maga.

Mięso, ryby i nabiał przy poszerzaniu diety maluszka

Ryby zawierają cenne kwasy DHA i EPA. Dla małych dzieci odpowiednie są gatunki dzikie, takie jak dorsz, halibut, morszczuk, sola.

Od makreli królewskiej lepsza jest makrela atlantycka. Należy unikać także hodowlanego łososia oraz ryb konserwowych

– mówi Karolina Pityńska-Maga.

 

Przy wyborze mięsa warto zwrócić uwagę na to, by było ono chude i łatwe do pogryzienia. Odpowiednie dla maluszka będzie mięso drobiowe, np. pierś z indyka lub udko z kurczaka, a także schab i cielęcina.

Mięso mielone najlepiej przygotowywać w domu samodzielnie, z chudej szynki, schabu lub drobiu. Dobrym pomysłem jest pieczenie mięsa w naturalnych przyprawach, bez dodatku soli

– dodaje ekspertka.

 

Istotnym elementem w diecie maluszka jest też nabiał: jogurt naturalny, kefir, twaróg czy maślanka.

Mleko może być stosowane jako składnik naleśników czy muffinek, jednak nie należy podawać go jako alternatywy dla mleka mamy czy zamiennika mieszanki mlecznej

– podkreśla Karolina Pityńska-Maga.

Warzywa, zboża i tłuszcze w menu małego dziecka

Fundamentem zdrowej diety są warzywa, najlepiej lokalne, sezonowe lub mrożone – surowe, pieczone oraz przygotowywane na parze. Ze zbóż można podawać ryż, komosę ryżową, amarantus, płatki owsiane, kasze. Źródłem dobroczynnych tłuszczów są natomiast oleje (lniany i rzepakowy), oliwa oraz awokado. Dobrym pomysłem jest zmielenie na proszek orzechów, pestek dyni i ziaren słonecznika oraz dodawanie ich do posiłków.

Rozszerzanie diety: co podawać do picia?

Podstawowym napojem dziecka, który zarówno gasi pragnienie, jak i nawadnia rozwijający się organizm, jest woda. Optymalnym wyborem jest niegazowana, naturalna woda źródlana ze sprawdzonego źródła, jak np. certyfikowana woda Mama i ja.

Już od najmłodszych lat dziecko powinno uczyć się, że podstawowym płynem, towarzyszącym zdrowemu życiu, jest czysta, naturalna woda. Granulowane, gotowe produkty nie są odpowiednie dla dzieci, ponieważ zazwyczaj zawierają w składzie dużą ilość cukru. Należy też unikać podawaniu dziecku do picia herbaty (czarnej, czerwonej, zielonej), soków owocowych i kompotów

– podkreśla ekspertka.

 

Rozszerzanie diety to proces, w którym dziecko stopniowo poznaje nowe smaki i zapachy oraz kształtuje przyszłe nawyki żywieniowe. Dlatego maluszek powinien jeść tyle, ile ma ochotę, traktując posiłki jako urozmaicenie i żywieniową przygodę. W ten sposób stopniowo przyzwyczai się do bogactwa jedzenia i czerpania radości z delektowania się smakami.

Back To Top