Jakie przekąski warto przygotować latem?

Sposobów na wykorzystanie wolnego czasu latem jest całe mnóstwo. Chyba nikt nie chce spędzać wtedy długich godzin w kuchni. Nie jest to jednak powód, żeby rezygnować ze smacznych przekąsek. Wiele z nich da się przygotować łatwo, szybko i z sezonowych składników. Oto kilka pomysłów.

Czego nie może zabraknąć w letnich przekąskach? Świeżych warzyw i owoców, a także aromatycznych sosów. Często to właśnie odpowiedni dressing czy dip dodaje daniu charakteru i sprawia, że jest jedyne w swoim rodzaju. Dlatego nie warto rezygnować z tego składnika, niezależnie od tego, czy przygotowujemy, sałatkę, kanapki, czy coś zupełnie innego.

Kanapka, która smakuje jak lato

Świeże pieczywo, pełne smaku warzywa i aromatyczne sosy. Kanapki wcale nie muszą być nudne! Oto pomysł na świeżą ciabattę z domowym pesto, delikatną mozzarellą i soczystym pomidorem.

Potrzebne składniki:

  • 2 pszenne ciabatty
  • Majonez Kielecki
  • ser mozzarella
  • 1 pomidor malinowy
  • dwie duże garście świeżej bazylii
  • ¼ szklanki orzechów nerkowca
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • kilka suszonych pomidorów
  • odrobina startego parmezanu
  • sól i pieprz

Zaczynamy od przygotowania bazyliowego pesto. Liście bazylii, orzechy nerkowca uprażone na suchej patelni, oliwę z oliwek, sól i pieprz oraz parmezan umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę oliwy lub wody. Następnie kroimy każdą z bułek na pół i smarujemy obydwie części Majonezem Kieleckim. Dobrze sprawdzi się jego wariant w wygodnym plastikowym opakowaniu, idealnym do kanapek. Następnie na wierzchu układamy pokrojoną w plastry mozzarellę, pomidora i suszone pomidory. Przykrywamy drugą połówką ciabatty i zapiekamy w tosterze lub piekarniku. Tak przygotowane kanapki możemy zjeść od razu lub zabrać na piknik.

Łódeczki z krewetkami

Łódeczki z sałaty z krewetkami to niezwykle lekka letnia przekąska – wystarczająco prosta, żeby przygotować ją na szybki lunch, a jednocześnie dostatecznie wyszukana, aby podać ją gościom na przyjęciu.

Potrzebne składniki (na 10 łódeczek):

  • 10 liści sałaty rzymskiej
  • 30 surowych krewetek
  • 2 awokado
  • 2 pomidory malinowe
  • 6 ząbków czosnku
  • sok z limonki
  • 1 czerwona cebula
  • świeża kolendra lub bazylia
  • 3 łyżki Ketchupu Kieleckiego łagodnego
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 50 g masła

Oczyszczamy krewetki, przekładamy je do miski i dodajemy 4 posiekane ząbki czosnku, odrobinę oliwy z oliwek, sól, pieprz oraz sok z limonki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut do zamarynowania. W tym czasie przygotowujemy salsę z pomidorów i awokado. Kroimy obydwa składniki w drobną kostkę, dodajemy posiekany czosnek, czerwoną cebulę i bazylię lub kolendrę. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki oraz odrobiną oliwy. Kolej na sos: w miseczce mieszamy Ketchup Kieleckie oraz Majonez Kielecki i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, po czym dodajemy krewetki wraz z marynatą. Smażymy po ok. 1-1,5 minuty z każdej strony – nie dłużej, aby nie zrobiły się twarde. Na sam koniec wszystkie składniki układamy na liściach sałaty: na początek salsa, potem krewetki i na koniec odrobina sosu. Gotowe!

 

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego w plastiku: ok. 8,64 brutto / 450 ml