Kapary w zalewie octowej OLE! – wybierz wyjątkowość smaku

Wyrazistość i intensywność smaku – Kapary w zalewie octowej OLE! to właśnie to, czego potrzebujesz w swojej kuchni. Wyjątkowa dawka świeżych kaparów zamknięta w poręcznym słoiczku. Odkryj śródziemnomorskich klimat i kreuj kulinarne arcydzieła każdego dnia.

 

Kapary w zalewie octowej OLE! dają Tobie szanse na tworzenie niebanalnych propozycji na zwykłe i niezwykłe okazje. Delikatnie cierpki smak kaparów doda charakteru potrawom. Doskonale komponują się z drobiem, rybami, a także jako wyborny dodatek do sosów. Warto dodać je także do  sałatek, bowiem idealnie łączą się z zupełnie odmiennymi smakami.

 

Zaskocz najbliższych pomysłami na wykorzystanie Kaparów w zalewie octowej OLE!. Poznaj kwintesencję sztuki kulinarnej w stylu OLE! Odkryj świat inspiracji i świetnych przepisów w PRZEPISNIKU OLE! – https://bit.ly/3EArN2t

 

Przygotuj smaczny lunch w formie pysznych bajgli z jajecznicą, boczkiem i kaparami czy przekąskę w postaci ruloników z łososiem i kaparami będące alternatywą dla sushi.

 

PRZEPIS:

Tarta z cukinią, kurkami i kaparami w zalewie octowej OLE!

Składniki:

Ciasto:

  • 200g mąki
  • 130g masła (pokrojonego w kostkę)
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżeczka soli

 

Nadzienie:

  • 250g kurek
  • 1 cukinia
  • 4 jajka
  • 250g śmietany 18%
  • 60g sera np. cheddar
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku
  • ½ słoiczka Kaparów w zalewie octowej OLE!
  • Masło lub olej o smażenia
  • Gałązki rozmarynu i tymianku

 

Ze składników wyrabiamy ciasto. Formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut (można zostawić na noc lub zamrozić – jeśli przygotujemy więcej na kolejne porcje). W tym czasie dokładnie płuczemy i oczyszczamy kurki. Szalotki siekamy i smażymy na oleju lub maśle. Dodajemy posiekany czosnek. Chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojoną w ćwiartki cukinie. Smażymy około 5 minut. Dodajemy oczyszczone kurki. Smażymy całość około 10 minut. Na koniec dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Odstawiamy do ostudzenia.

 

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, który przekładamy do tortownicy. Wykładamy nimi dno oraz boki. Spód dziurkujemy widelcem. W osobnej misce rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ser, ostudzone kurki z cukinią i szalotką, solimy i pieprzymy. Dodajemy kapary w zalewie octowej OLE!. Masę przekładamy na tatrę. Dodajemy zioła i pieczemy około 40 minut w 190 stopniach.