Karkonoski Park Narodowy kolejnym punktem na trasie Naturalnych Poranków Blisko Natury

Trasa Naturalnych Poranków Blisko Natury dotarła do Karkonoskiego Parku Narodowego. To właśnie tam Adriana Marczewska – szefowa kuchni i prowadząca program w malowniczych murach zamku Chojnik, na bazie regionalnych przysmaków Dolnego Śląska, przygotowała dwie propozycje śniadań, które dodadzą nam energii na najdłuższe spacery górskimi szlakami.

Bogata historia, kulinarne specjały i lokalne legendy

Dolny Śląsk kryje w sobie mnóstwo tajemnic, które Adriana Marczewska stara się odkryć w ramach serii Naturalne Poranki Blisko Natury. Do największych atrakcji tego miejsca niewątpliwie należą: wyjątkowe szlaki turystyczne na terenie Karkonoskiego Parku Narodowego, ruiny XV-wiecznego zamku Chojnik, legendarne źródełko Kunegundy, czy niezwykłe lasy bukowe.

 

Adriana Marczewska, wykorzystując bogactwo tego miejsca, przygotowała śniadania dla najbardziej wymagających smakoszy – składające się z naturalnych i zdrowych produktów, będących źródłem energii na cały dzień, a wszystko to, odkrywając lokalne tajemnice i uroki regionu.

– Każdy odcinek trasy Naturalne Poranki Blisko Natury pozwala mi poznać historię danego miejsca i podzielić się nią z widzami. Tym razem wybraliśmy się do Karkonoskiego Parku Narodowego, a dokładniej na górę Chojnik, na której szczycie znajdują się ruiny zamku Chojnik. Okolice mieszczącego się tam zamku to bogactwo ziół, jadalnych kwiatów i regionalnych wyrobów, jak chociażby sery czy różnego typu wypieki. Gotowanie tutaj było przyjemnością i cenną lekcją, a wszystko to w otoczeniu zachwycającej natury

– mówi Adriana Marczewska, szefowa kuchni.

Naturalne śniadania z regionalnych produktów

Pierwsze danie zaproponowane przez szefową kuchni opierało się na znanych Dolnoślązakom pampuchach, czyli gotowanych na parze bułkach, które podane zostały z lokalnym kozim serem, ziołami, szczypiorkiem oraz owsem. Ich dopełnieniem była wiosenna sałatka z kiszonych warzyw oraz jajo w koszulce. W przepisie nie mogło zabraknąć również pozbawionych konserwantów, pożywnych parówek 100% z szynki Tarczyński Naturalnie.

 

Druga propozycja śniadania to kwiecista kanapka, która świetnie sprawdzi się podczas górskiej wędrówki. Ta została przygotowana z opiekanego na maśle lokalnego pieczywa, do którego prowadząca dodała modrą kapustę, mieszankę lokalnych serów łomnickich – z kozieradką, czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką i trawą żubrową oraz parówki 100% z kurczaka Tarczyński Naturalnie. Do tego sos musztardowy oraz kolorowe, jadalne kwiaty pierwiosnka zwanego potocznie prymulką.

Najnowszy odcinek Naturalne Poranki Blisko Natury można obejrzeć na platformie YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=Re7TcLILwUo.