Kubańskie dziedzictwo trafiło do butelek w Browarze Wagabunda

Niemal sto lat historii Kuby trafiło do butelek wraz z autorską recepturą w jednym z najmniejszych browarów rzemieślniczych w Polsce.

Browar Wagabunda to jeden z najmniejszych browarów rzemieślniczych w Polsce. Zamiłowanie do podróży i nieustanne poszukiwanie nowych inspiracji do kreowania niecodziennych smaków doprowadziły do powstania wyjątkowego piwa, które z początkiem grudnia trafi do wybranych sklepów i pubów w całej Polsce.

 

Have a Cigar Caballero!
To piwo, na które pomysł zrodził się podczas trampingowego wyjazdu na Kubę. Ideą było stworzenie piwa, które zamknie w sobie bogatą historię dwóch symboli z jakimi kojarzona jest „Wyspa jak wulkan gorąca” – rumu oraz cygar. Najpopularniejszym i najbardziej rozpoznawalnym rumem jest oczywiście Havana Club. Marka, która powstała w 1934 r., choć tradycje gorzelnicze rodziny Jose Arechabala Aldama twórców „brandu”, sięgają aż roku 1878, a więc całe 56 lat wcześniej. Gdy świat rozpływał się nad lekkim smakiem z wyczuwalnymi nutami czekolady i wanilii charakterystycznymi dla trzcinowego destylatu, w 1950 r. na świat przychodzi Jose „Pepin” Garcia, mistrz odpowiedzialny za stworzenie kilkunastu światowej sławy marek cygar, w tym sygnowanej własnym nazwiskiem Jamie Garcia Reserva Especial. Cygara wykonanego z nikaraguańskiego tytoniu, nadającego mu charakterystycznych aromatów korzennych przypraw i cedru z wyraźnymi nutami gorzkiej czekolady oraz subtelnej kawy.

 


Beczka po rumie, została wypełniona po brzegi piwem w wyspiarskim stylu Brown Ale w wersji imperialnej a więc zdecydowanie mocniejszej, z wyraźnym smakiem brytyjskich słodów karmelowych i balansem zdecydowanie przesuniętym w kierunku słodowości. Przez ponad rok czasu piwo fermentowało przy udziale specjalnego blendu dzikich drożdży, które nadały mu charakterystycznej kwaśności oraz wniosły do piwa nuty wyraźnie owocowe. Na ostatnie miesiące do piwa trafiły cygara wyselekcjonowane przy współpracy z ekspertami z poznańskiego Caballero – Whisky & Cigar Bar. Aby ułatwić ekstrakcję tytoniu, z cygar zostały zdjęte liście okrywowe przez dodaniem do piwa.

 

Efekt? Ponad 70 lat dziedzictwa narodowego w postaci produkcji rumu oraz cygar najwyższej jakości, zamknięte wraz z fantazją piwowara i wspomnieniami z podróży, w butelce o pojemności 330 ml.

 

Gdy Krzysztof Kolumb po raz pierwszy ujrzał Kubę, 28 października 1492 r., miał podobno wykrzyknąć, że to: „najpiękniejsza wyspa na świecie”. Piwowar browaru Wagabunda może śmiało powiedzieć, że to z pewnością najciekawsze piwo jak uwarzył! Choć należy pamiętać, że świat jest ogromny i nie wiadomo jakie jeszcze przyniesie inspiracje Wagabundzie.

 

„Have a Cigar” – utwór zespołu Pink Floyd z albumu „Wish You Were Here”

Caballero – (hiszp.) – pan, dżentelmen, mężczyzna kulturalny