Lazur – szlachetne sery pleśniowe o najwyższej jakości

Unikalne sery Lazur łączą w sobie kremowy, maślany smak miąższu z aromatycznym posmakiem charakterystycznym dla każdego rodzaju pleśni niebieskiej i zielonej. Subtelny, złożony smak i aromat powstaje podczas wielotygodniowego dojrzewania w specyficznych warunkach, a wyjątkowe walory smakowo – zapachowe oraz walory odżywcze powodują, że sery Lazur posiadają szerokie zastosowanie kulinarne.

Lazur Złocisty – złoty medalista Good Cheese

Ser Lazur Złocisty ma głęboko przerośnięty miąższ o złotawym kolorze. Charakteryzuje się  słodkawym, lekko mlecznym smakiem, ze zdecydowaną nutą orzechów i szlachetnej pleśni. Został wzbogacony o aktywne probiotyczne bakterie LA-5®, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka. Pasuje jako aromatyczne uzupełnienie mięs i sałatek warzywnych.

Szereg smakowitych wariantów

Ser Lazur Błękitny ma głęboko przerośnięty pleśnią kruchy i kremowy miąższ o lekko słonawym smaku. Pozostawia tradycyjną, charakterystyczną dla tego typu serów aromatyczną, ostrą i zdecydowaną nutę o delikatnym, długo utrzymującym się posmaku grzybowym. Wyraźnie podkreśla smak potraw warzywnych oraz mięsnych.

 

Ser Lazur Turkusowy ma głęboko przerośnięty zielonkawą pleśnią wilgotny miąższ. Charakteryzuje się orzeźwiającym i zdecydowanie ostrym, słonawym smakiem. Po przebrzmieniu aromatu pozostaje lekki, długo utrzymujący się posmak, co powoduje, że ser ten świetnie komponuje się z delikatnymi potrawami, podkreślając ich smak. Sałatki opierające się na sałacie lodowej czy ruccoli uzupełnione kawałkami sera Lazur Turkusowy uzyskują niepowtarzalny, aromatyczny smak.