Lekkie, warzywne dania na chłodne dni

Zimą trudniej o lekkie potrawy pełne świeżych warzyw, jednak nie oznacza to, że musimy rezygnować ze zrównoważonej diety. Wystarczy sięgać po sezonowe produkty. Zimowa kuchnia wcale nie musi być ciężka i nudna!  

Zima to czas, kiedy nasza odporność jest obniżona, dlatego powinniśmy na każdym kroku starać się o nią dbać. Jednym ze sposobów na ochronę przed rozmaitymi chorobami jest zrównoważona, urozmaicona dieta pełna warzyw i owoców. A jak przemycić je do naszych posiłków? Warzywne placki, pieczone warzywa z aromatycznym sosem, surówki i sałatki – możliwości jest naprawdę wiele.

 

Placki z cukinii z łososiem

Szybkie, lekkie i niezwykle smaczne. Takie właśnie są placki z cukinii z sosem czosnkowym i wędzonym łososiem. Sprawdzą się doskonale na lunch, obiad lub kolację, a ich przygotowanie nie powinno zająć więcej niż pół godziny.

 

Potrzebne składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • kilka plastrów wędzonego łososia
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
  • mała garść posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia

 

Zaczynamy od starcia cukinii na dużych oczkach tarki. Następnie obficie ją solimy i odstawiamy na 10 minut, aby puściła wodę. W tym czasie przygotujemy sos. W misce umieszczamy Majonez Kielecki lekki, jogurt naturalny oraz serek śmietankowy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Po upływie 10 minut cukinię odciskamy z nadmiaru wody, wodę odlewamy. Następnie dodajemy mąkę, jajko, pieprz i ewentualnie jeszcze odrobinę soli do smaku, mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe placki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, po czym smarujemy sosem. Na wierzch kładziemy plaster łososia, a na koniec posypujemy świeżym koperkiem i skrapiamy odrobiną cytryny.

 

Brukselka w zupełnie nowej odsłonie

Jedni ją kochają, drudzy nienawidzą… brukselka bez wątpienia budzi duże kontrowersje. Ten przepis może jednak przekonać nawet największych przeciwników tego warzywa. Pieczenie zamiast gotowania w wodzie i duża ilość aromatycznych przypraw zamienią niepozorną brukselkę w prawdziwy rarytas.

 

Niezbędne składniki:

  • 20 brukselek
  • 2-3 ząbki czosnku do brukselki + 2 ząbki czosnku do sosu
  • 1 mała cebula
  • przyprawy: wędzona papryka, ostra papryka, rozmaryn, sól, pieprz
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego
  • garść świeżej mięty
  • oliwa z oliwek

 

Brukselkę myjemy, osuszamy, odkrajamy twarde końcówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do brukselki. Warzywa obficie skrapiamy oliwą, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem mieszamy. Pieczemy w 190 stopniach do miękkości. W tym czasie przygotowujemy sos – jogurt oraz Majonez Kielecki lekki łączymy z czosnkiem i posiekaną miętą. Kiedy brukselka będzie miękka i delikatnie przyrumieniona, wyjmujemy ją z piekarnika i podajemy z sosem miętowym.

 

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego: ok. 6,20 zł brutto / 310 g