Majonez Kielecki teraz z jajek od kur z chowu ściółkowego

Z dniem 15 czerwca 2021 roku Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” wycofała z produkcji Majonezu Kieleckiego Omega-3 jaja z chowu klatkowego oraz wszystkie składniki i komponenty z tej klasy jaj.

Zostały one zastąpione odpowiednikami pochodzącymi od kur z chowu ściółkowego. Informacja ta znalazła się na nowej etykiecie wyrobu. Jest to już kolejny etap realizacji długofalowej strategii zmierzającej do całkowitej rezygnacji z surowców pochodzących z tzw. „trójek”.

 

30 maja 2018 roku firma zdeklarowała, że w trosce o dobrostan i los zwierząt hodowlanych do końca 2025 roku wdroży nowe rozwiązania produkcyjne, których celem będzie stopniowe wycofywanie jaj z chowu klatkowego.

 

„Naszą podstawową misją jest dobór najwyższej jakości składników i komponentów do produkcji, zachowanie wysokich standardów produkcyjnych oraz odpowiadanie na potrzeby konsumentów. Ich bezpieczeństwo oraz zdrowie i zaufanie jest dla nas priorytetem. Dlatego przy wdrażaniu założeń deklaracji z 2018 roku kierujemy się kluczowymi czynnikami – najwyższą jakością produktów, bezpieczeństwem, satysfakcją konsumentów oraz dbałością o środowisko i dobrostan zwierząt hodowlanych”

– mówi Zbigniew Mojecki, z-ca prezesa ds. handlowych WSP „Społem”.  

Zbigniew Mojecki, z-ca prezesa ds. handlowych WSP „Społem”