Naturalne Poranki Blisko Natury w mistrzowskiej odsłonie

Jakie danie stoi za sukcesem Diego Maradony? Czym jest szyfonada? Kto wykonał pierwszą w historii „cieszynkę”? Odpowiedzi na te i inne pytania czekają na widzów w serii „Mistrzowskie Śniadania” marki Tarczyński. To jednak nie wszystko. Adriana Marczewska – szefowa kuchni i prowadząca program – w związku trwającymi mistrzostwami świata przygotowała śniadania inspirowane narodowymi potrawami grupowych rywali reprezentacji Polski. Ciekawi szczegółów? Zapraszamy do oglądania!

Mistrzowskie śniadania 

Arabia Saudyjska, Argentyna i Meksyk – to z tymi krajami polscy piłkarze walczą o awans do kolejnej fazy tegorocznego mundialu. Po remisie w pierwszym spotkaniu każda bramka będzie na wagę złota podobnie jak pyszne śniadanie przygotowane w dniu meczu. Każde z tych państw słynie z aromatycznej kuchni, która zainspirowała Adrianę Marczewską do przygotowania trzech dań, które z pewnością dodadzą energii do kibicowania, nie tylko tamtejszym kibicom. Tym razem miejscem kulinarnych zmagań stała się murawa wrocławskiego stadionu – Tarczyński Arena. To tutaj szefowa kuchni zaprezentowała swoje triki, zdradziła ciekawostki – nie tylko te kulinarne – i przygotowała iście „mistrzowskie śniadania”.

Mundial to dla wielu długo wyczekiwany czas celebracji. Podczas sportowych zmagań reprezentacji Polski gromadzimy się tłumnie przed telewizorami, aby kibicować biało-czerwonym. Energię do przeżywania tych wyjątkowych piłkarskich emocji warto przyswajać już od samego rana, rozpoczynając dzień pysznym posiłkiem. Te przygotowane przeze mnie są nie tylko pożywne, ale też doskonale wprowadzają w klimat trwających mistrzostw

– mówi Adriana Marczewska, szefowa kuchni.

Argentyna, Meksyk, a może Arabia Saudyjska?

Grillowana pita z dodatkiem sera halloumi to propozycja rodem z Arabii Saudyjskiej. Dopełnią ją przyprawy duka oraz marynowane i kiszone warzywa, polane delikatnym sosem tahini. Fani Argentyny zachwycą się smażonymi empanadas – pierożkami wypełnionymi aromatycznym farszem opartym na smażonej dyni, kremowej jajecznicy i startym serze. Pożywny posiłek rodem z Ameryki Południowej uzupełnią zapiekane papryczki i kolendrowo-limonkowy majonez. Na stole nie może zabraknąć potrawy w kolorach meksykańskiej flagi. Chrupiące tacos z aksamitnym guacamole i salsą pico de gallo to dobry pomysł na energetyczny początek dnia. Zwieńczeniem każdego dania są parówki Tarczyński 100% Naturalnie z kurczaka.

 

Specjalne odcinki trasy Naturalne Poranki Blisko Natury – Mistrzowskie Śniadania – dostępne są na stronie www.naturalneporanki.pl