skip to Main Content
Naturalne Poranki Blisko Natury Zdobyły Twierdzę Srebrna Góra

Naturalne Poranki Blisko Natury zdobyły Twierdzę Srebrna Góra

Firma Tarczyński kontynuuje kulinarną podróż po Dolnym Śląsku. Tym razem Adriana Marczewska – szefowa kuchni i telewizyjna prowadząca – w ramach trasy Naturalnych Poranków Blisko Natury odwiedziła Twierdzę Srebrna Góra, gdzie poznała wyjątkową historię miejsca i jego lokalnych, kulinarnych przysmaków.

W poprzednim odcinku Adriana Marczewska odwiedziła Jakuszyce – polską stolicę narciarstwa biegowego. Teraz przyszedł czas na Srebrną Górę – największą górską twierdzę w Europie. Obiekt został wybudowany przez króla Fryderyka Wielkiego, który w tamtych czasach uchodził za kulinarnego wizjonera, pisząc tym samym wyjątkową historię tego miejsca. Jego przysmaki posłużyły za inspirację do stworzenia naturalnych  śniadań w najnowszym odcinku.

 

– Wiemy, że król wprowadził legendarne już dla tego miejsca warzywa, jak ziemniaki, brukiew czy fasolkę. Ta ostatnia stała się doskonałą bazą do przygotowania pożywnego śniadania, świetnie uzupełniając się z pomidorami oraz z parówkami z linii Tarczyński Naturalnie

– wyjaśnia Adriana Marczewska.

 

Szefowa kuchni w swoich przepisach wykorzystała również lokalne produkty: sery, karmelizowane grzyby czy wypiekany na miejscu chleb. Łączenie lokalnych przysmaków z produktami bez konserwantów z linii Tarczyński Naturalnie to doskonała okazja do tego, aby nie tylko spotkać się z miejscową społecznością, ale też poznać historię twierdzy i regionu.

Najnowszy odcinek dostępny jest pod linkiem: https://youtu.be/1wFwVM8sYOE.

Back To Top