Już blisko od 3 miesięcy dzieci nie chodzą do szkoły. Dłuższe przebywanie w domu w wielu przypadkach kończy się na dodatkowych kilogramach. Jednocześnie Światowa Organizacja Zdrowia publikuje raport nt. zdrowia i samopoczucia dzieci i młodzieży, którego wnioski nie są optymistyczne – również dla Polski. Tymczasem luzowanie obostrzeń i piękna pogoda sprzyjają powrotowi do formy. W jaki sposób zadbać o dietę dziecka i jego aktywność fizyczną w tym okresie? – radzą żywieniowcy i sportowcy.
Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała właśnie raport dotyczący nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży w Europie i Kanadzie . Wyniki dla Polski są niezbyt budujące: połowa dziewcząt i chłopców nie spożywa codziennie żadnego warzywa ani owocu! Jednocześnie polscy nastolatkowie są najbardziej krytyczni w porównaniu do rówieśników z innych państw pod kątem postrzegania swojego ciała: aż 52% dziewcząt i 31% chłopców w wieku 15 lat uważa, że są zbyt grubi! Jak temu zaradzić?
Odkryjmy razem warzywa!
– Wraz z naszymi dziećmi jedzmy różnorodnie, uważajmy na wielkość porcji, wybierajmy wodę, cieszmy się wspólnymi posiłkami i bądźmy aktywni! – radzi Blanka Mellova, ekspert ds. żywienia inicjatywy „Nestlé for Healthier Kids”, której celem jest popularyzacja zbilansowanej diety u dzieci i młodzieży – Tych pięć nawyków – zwłaszcza w obecnej sytuacji – ma dla dzieci i młodzieży szczególne znaczenie, pozwala w dłuższej perspektywie obniżyć ryzyko chorób dietozależnych.
Różnorodność to podstawa zbilansowanej diety. Eksperci zalecają 3-5 posiłków dziennie, w tym koniecznie śniadanie. Szczególną uwagę należy zwrócić na to, by codziennie w jadłospisie znalazły się warzywa (najlepiej jako część każdego posiłku) oraz owoce (przynajmniej 2 porcje).
– Obecna pora roku sprzyja różnorodności warzyw na naszych talerzach – dodaje Blanka Mellova – Istnieje też sporo metod zachęcenia dzieci i młodzieży do ich spożywania: począwszy od ich wspólnego uprawiania we własnym ogródku lub na balkonie, poprzez wspólne przyrządzanie kolorowych czy śmiesznych dań warzywnych, eksperymentowanie z modnymi przepisami kuchni innych części świata, po odkrywanie własnych receptur np. na pyszne warzywne przekąski.
Pomysłów może być bardzo wiele: stworzenie w domu własnego „warzywnego baru przekąskowego” – a w nim np. paluszki marchewkowe, selerowe, ogórki w słupkach. Świetnym (i pysznym) pomysłem są koktajle i sałatki z owoców sezonowych, np. truskawek. Najmłodsi uwielbiają wspólne tworzenie zwierzątek z warzyw, a także układanie warzywnych obrazków (brokuły i kalafior doskonale udają drzewa).
Częstszemu jedzeniu warzyw przez dzieci i młodzież sprzyjają wspólne posiłki z rodzicami! U dzieci, które częściej jadają obiady wspólnie z rodziną, stwierdzono wyższe spożycie warzyw i owoców, błonnika i mikroelementów. Jednocześnie badania pokazują, że wzorce i nawyki żywieniowe kształtujemy u dzieci właściwie od urodzenia, więc im szybciej pomożemy dzieciom w dokonywaniu prawidłowych wyborów, tym lepiej.
Bądźmy razem aktywni!
Codzienna aktywność fizyczna dzieci i młodzieży powinna trwać przynajmniej 60 minut. Korzyści są oczywiste: regularny wysiłek fizyczny to nie tylko radość, ale podstawa zdrowia i profilaktyki wielu schorzeń.
– W sytuacji przymusowej kwarantanny, w jakiej znalazły się dzieci i młodzież, pozbawienie bodźców ruchowych i odpowiedniej dla młodego organizmu stymulacji ćwiczeniami fizycznymi może wywoływać spadek ogólnej sprawności. Może to również wpłynąć na pogorszenie zdrowia psychicznego – mówi Sebastian Chmara, wybitny lekkoatleta, wiceprezes Polskiego Związku Lekkiej Atletyki – Dlatego trenerzy i eksperci naszego ogólnopolskiego programu popularyzacji sportu wśród najmłodszych „Lekkoatletyka dla każdego” już od wprowadzenia obostrzeń utrzymują zdalny kontakt z dziećmi. Dla przykładu, udało im się wdrożyć codzienne ćwiczenia w warunkach domowych, prowadzone on-line. We wspólne zajęcia ruchowe angażujemy również rodziców i rodzeństwo. W każdej chwili można do nas dołączyć!