Zielone oliwki z pastą paprykową OLE! to wspaniały dodatek do wielu dań. Charakteryzuje je apetyczna barwa i niepowtarzalne walory smakowe. Pasta paprykowa idealnie komponuje się z wytrawnym smakiem zielonych oliwek, tworząc niesamowite przekąski warzywne, które stanowią inspiracje do kreowania dań kuchni śródziemnomorskiej.
Zielone oliwki z pastą paprykową OLE! to wspaniałe połączenie smaku i jakości. Mogą stać się dopełnieniem wielu potraw. Wyśmienite jako samoistna przekąska, uzupełnienie wytrawnej deski, bądź dodatek do wielu, nietuzinkowych dań. Stworzą one idealną kompozycję smakową w różnego rodzaju sałatkach, makaronach, czy z owocami morza.
Odkryj kulinarne inspiracje OLE! Propozycje na zwykłe i niezwykłe okazje z PRZEPIŚNIKA OLE!.
Przekąska na spotkanie ze znajomymi? Oliwki z pastą paprykową OLE! w cieście zapiekane. https://bit.ly/3QbGa3q – zaskocz swoich przyjaciół, przygotowując tę wyjątkową przekąskę, którą wykonasz w niespełna godzinę. Sprawdź inne kulinarne propozycje OLE! https://wole-ole.pl/przepisnik-ole/
PRZEPIS: Oliwki z pastą paprykową OLE! w cieście zapiekane
Składniki:
- zielone Oliwki z pastą paprykową OLE!
- 150g mąki
- 120g zimnego masła
- 250g żółtego sera (startego na drobnych oczkach)
- Sól
- łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
- szczypta sproszkowanej papryczki cayenne (opcjonalnie) oraz posiekanego rozmarynu
Mąkę przesiewamy do miski i łączymy ze startym serem oraz posiekanym masłem. Dodajemy przyprawy. Wyrabiamy kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1h. Oliwki odsączamy. Z ciasta wyrabiamy wałek o średnicy ok 5-6cm, kroimy na plastry ok.1cm grubości. Na środek każdego plastra nakładamy oliwkę i wyrabiamy kulki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok.20 min, aż będą zarumienione.