Oliwki z pastą paprykową OLE! – zdrowa i smaczna przekąska warzywna

Zielone oliwki z pastą paprykową OLE! to wspaniały dodatek do wielu dań. Charakteryzuje je apetyczna barwa i niepowtarzalne walory smakowe. Pasta paprykowa idealnie komponuje się z wytrawnym smakiem zielonych oliwek, tworząc niesamowite przekąski warzywne, które stanowią inspiracje do kreowania dań kuchni śródziemnomorskiej.

Zielone oliwki z pastą paprykową OLE! to wspaniałe połączenie smaku i jakości. Mogą stać się dopełnieniem wielu potraw. Wyśmienite jako samoistna przekąska, uzupełnienie wytrawnej deski, bądź dodatek do wielu, nietuzinkowych dań. Stworzą one idealną kompozycję smakową w różnego rodzaju sałatkach, makaronach, czy z owocami morza.

 

Odkryj kulinarne inspiracje OLE! Propozycje na zwykłe i niezwykłe okazje z PRZEPIŚNIKA OLE!.

Oliwki z pastą paprykową OLE!
Pojemność: 240 ml
Cena około 8 zł

Przekąska na spotkanie ze znajomymi? Oliwki z pastą paprykową OLE! w cieście zapiekane. https://bit.ly/3QbGa3q – zaskocz swoich przyjaciół, przygotowując tę wyjątkową przekąskę, którą wykonasz w niespełna godzinę. Sprawdź inne kulinarne propozycje OLE! https://wole-ole.pl/przepisnik-ole/

PRZEPIS: Oliwki z pastą paprykową OLE! w cieście zapiekane

Składniki:

  • zielone Oliwki z pastą paprykową OLE!
  • 150g mąki
  • 120g zimnego masła
  • 250g żółtego sera (startego na drobnych oczkach)
  • Sól
  • łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • szczypta sproszkowanej papryczki cayenne (opcjonalnie) oraz posiekanego rozmarynu

 

Mąkę przesiewamy do miski i łączymy ze startym serem oraz posiekanym masłem. Dodajemy przyprawy. Wyrabiamy kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1h. Oliwki odsączamy. Z ciasta wyrabiamy wałek o średnicy ok 5-6cm, kroimy na plastry ok.1cm grubości. Na środek każdego plastra nakładamy oliwkę i wyrabiamy kulki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok.20 min, aż będą zarumienione.