Owocowe róże nie tylko na Dzień Matki

Każda mama będzie zachwycona, jeśli przyniesiemy jej pięknie pachnący bukiet, który do tego jest słodki i pyszny. Ekspresowy przepis na Owocowe Róże to świetna propozycja dla tych, którzy nie lubią skomplikowanych receptur, a zarazem szukają spektakularnych efektów. Te wyjątkowe ciasteczka z wykorzystaniem Cukru Dekoracyjnego Diamant sprawdzą się także przy innych okazjach.

Przełom maja i czerwca to nie tylko rodzinne święta takie, jak Dzień Mamy czy Dzień Dziecka, ale też piękna pogoda, a więc pikniki, spacery i picie porannej kawy na tarasie. Każda uroczysta chwila, będzie jeszcze przyjemniejsza, gdy towarzyszyć jej będą rozpływające się w ustach słodkości. Jeśli szukamy nieoczywistego przepisu, który daje wyjątkowy efekt, warto przygotować Owocowe róże. Wystarczy kilka prostych składników, w tym doskonałej jakości Cukier Diamant i zaledwie 30 minut pieczenia, żeby zachwycić bliskich.

SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego chłodzonego
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego
  • Cukier Dekoracyjny Diamant
  • 3-4 sztuki brzoskwiń lub nektarynek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Owoce należy umyć i pokroić na cieniutkie półksiężyce. Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć 6 równych pasków. Każdy pasek należy posmarować delikatnie dżemem brzoskwiniowym, a następnie ułożyć owoce na długości paska, tak żeby lekko wystawały ponad krawędź ciastka. Nakładamy najpierw jedną warstwę, a następnie w wolnych miejscach między owocami drugą. Pozostałą część ciasta z każdego paska zagniatamy na owoce i rolujemy całość, tworząc różyczki. Pieczemy je w formie do muffinek, w 180 stopniach przez 30 minut. Na sam koniec posypujemy Cukrem Dekoracyjnym Diamant.

 

Po więcej kulinarnych inspiracji, nie tylko na Dzień Matki, warto zajrzeć na stronę marki Diamant. Znajdziemy tam przepisy oraz wskazówki, jak w szybki i „zero waste” sposób przygotowywać posiłki tak, aby w naszej kuchni nic się nie marnowało:

 

https://www.diamant.pl/przepisy