Peru Organic – pierwsza organiczna kawa Nespresso Professional

Nespresso Professional wprowadza na rynek Peru Organic – pierwszą certyfikowaną kawę z organicznych upraw. Pochodząca z regionu peruwiańskich Andów Arabika jest propozycją dla konsumentów, którzy na co dzień wybierają produkty najwyższej jakości, pozyskiwane w zgodzie z naturą i poszanowaniem lokalnych społeczności. Peru Organic to także kawa o wyjątkowym smaku i aromacie, elegancka i owocowa. Nespresso Origins Peru Organic uzupełnia kolekcję kaw Origins i gwarantuje doświadczenie kawowe najwyższej klasy. 

 

Kolekcja Origins to cztery wyjątkowe kawy, pochodzące ze starannie wybranych obszarów w obrębie jednego kraju. Na ich aromat i smak składają się metody uprawy kawowców, sposób zbierania ziaren oraz ich obróbka dokonywana przez lokalne społeczności, skupione wokół plantacji. Do kaw Origin Guatemala, Origin Brazil i Origin India dołączyła właśnie Peru Organic – pierwsza organiczna kawa Nespresso Professional. Pochodzi z wysokich, osiągających nawet 2100 metrów n.p.m., zboczy peruwiańskich Andów – to region, z którego Nespresso pozyskuje najlepsze, ekologiczne i certyfikowane ziarna kawy Arabika. Kawa uprawiana jest tam na niewielkich plantacjach, należących do sąsiadujących ze sobą rodzin. Wiele z nich to potomkowie Inków, członkowie grupy etnicznej Quechua, którzy wiedzę o uprawie kawy przekazują z pokolenia na pokolenie.

 

Peru Organic

Ziarna kawy Peru Organic są zbierane i selekcjonowane ręcznie. Następnie suszone pod specjalnymi zadaszeniami na tyłach domów właścicieli plantacji. Dzięki temu każde ziarno ma odpowiednią jakość, a w późniejszym procesie rozdzielnego palenia uzyskuje wyjątkowy aromat i smak. Ziarna Arabiki są palone w dwóch częściach: jedna jest długo palona, aby podkreślić lekki i łagodny charakter kawy oraz wydobyć egzotyczne nuty owocowe; a druga mocniej palona, aby nadać mieszance intensywność i strukturę. Peru Organic to kawa elegancka i owocowa. Jej delikatną kwaskowość balansuje nuta słodkich palonych zbóż.

 

Peru Organic, podobnie jak pozostałe kawy należące do kolekcji Nespresso Profesional Origins,  jest kawą wszechstronną – można ją pić w różnych rozmiarach filiżanek, od Espresso po Americano, i za każdym razem zachowuje swój wyjątkowy smak.

 

Coffee pairing z Peru Organic

Mieszanka Peru Organic to idealna propozycja dla gości restauracji typu fine dining, gdzie będzie doskonałym uzupełnieniem starannie przygotowanego menu. Docenił ją już Wojciech Modest Amaro – wybitny szef kuchni, zdobywca pierwszej w Polsce gwiazdki Michelin (w 2013 r.).

 

W tym roku stworzyłem restaurację Heart by Amaro, która jest spełnieniem moich marzeń o podróży do natury, polskiej gościnności i odkrywaniu smaków wypływających prosto z serca. Dopełnieniem serwowanych tam dań jest kawa Nespresso Origin Peru Organic, która zabiera naszych gości w egzotyczną podróż na zbocza peruwiańskich Andów, skąd pochodzi ta wyjątkowa Arabika – mówi Wojciech Modest Amaro, chef autorskiej kuchni w restauracji Heart by Amaro w Hotelu Nosalowy Park w Zakopanem. – Cieszę się, że moja restauracja jest w gronie partnerów Nespresso Professional i mamy możliwość serwować gościom pierwszą organiczną kawę Nespresso, z ekologicznych upraw, pozyskiwaną z poszanowaniem środowiska i dbałością o naturę.

 

 

Peru Organic ma w sobie zarówno soczystą kwaskowość i subtelne aromaty owocowe, które podkreślone są gładkim zbożowym aromatem, dlatego Piniotto – danie specjalnie przygotowane przez szefa kuchni Amaro – idealnie łączy się z tą kawą, nadając potrawie wyrazistość. Aromaty owocowe są dopełnieniem fonde, a kurki w emulsji z czarnego czosnku komponują się z nutami zbożowymi. Łagodność orzechów pinii i ostrość fonde w harmonizacji z Peru Organic przekładają się na zbalansowany smak. Ważnym składnikiem dania jest trufla, która w połączeniu z kawą Peru Organic wydobywa z kompozycji zaskakujący smak.

 

Innym miejscem, gdzie kawę Peru Organic serwuje się jako dopełnienie specjalnego deseru, jest warszawska Signature Restaurant. Zamawiając ciasto śliwkowe z karmelem, gorzką czekoladą, prażonymi orzechami i popcornem z kaszy gryczanej, które weszło do jesiennego menu restauracji, goście będą mogli doświadczyć wyjątkowego połączenia smaków. Śliwka znakomicie podkreśla owocową nutę kawy, natomiast prażone orzechy i popcorn z kaszy gryczanej nawiązują do jej aromatu prażonych zbóż. To deser, który pozostawi długie i przyjemne wspomnienie smaków jesieni.

 

Obecnie na świecie, również i w Polsce, silnie rozwija się świadomość konsumentów odnośnie pochodzenia, jak i sposobów pozyskiwania żywności. A to skutkuje większym zapotrzebowaniem na zdrowy, sprawdzony produkt czy danie – mówi Wojciech Kilian, szef kuchni Signature Restaurant. – Nasza restauracja stara się wychodzić naprzeciw tym oczekiwaniom, budując swoje menu w oparciu o dostępność i świeżość lokalnych składników, pochodzących nie tylko ze zrównoważonych upraw, ale i np. połowów (nie korzystając z zagrożonych gatunków ryb), starając się wybierać produkty najlepsze pod względem jakościowym i ekologicznym – dodaje.

 

Inspiracją do deseru serwowanego z kawą Peru Organic była także książka kucharska z 1910 roku pt. „Praktyczna kuchnia” Róży Makarewiczowej. Jej przepis na deser „Kasztanowa legumina” wykorzystał szef kuchni Restauracji Epoka w Warszawie, słynącej z własnych interpretacji polskich tradycji kulinarnych.

 

W starych kulinarnych książkach lubię to, że przepisy bazowały na produktach najwyższej jakości, a sprawdzone receptury przekazywało się z pokolenia na pokolenie. Podobnie jak z tradycją uprawy peruwiańskiej kawy. W Restauracji Epoka z taką samą troską korzystamy z dziedzictwa polskiej kuchni nadając jej szczyptę nowoczesności i wyrafinowania. Dbamy o każdy szczegół, by to “epokowe doświadczenie” stało się uzależniającym przeżyciem dla naszych gości” – mówi Marcin Przybysz, szef kuchni Restauracji Epoka. Jego wersja kasztanowej leguminy, z jadalnych kasztanów, jaj i cukru, została wzbogacona o smak białej trufli. Serwowana w towarzystwie kawy po wiedeńsku na bazie Peru Organic z chałwą, posypana gorzką czekoladą, na pewno będzie dla gości „epokowym przeżyciem”.

 

Kawa Peru Organic jest dostępna od 9 listopada 2020 r. Więcej informacji na temat Peru Organic i oferty Nespresso Professional znajduje się na stronie internetowej dla sektora B2B: https://www.nespresso.com/pro/pl/pl/kawy-origins#peru-organic.

 

Więcej na temat ekologicznych działań marki można znaleźć na dedykowanej stronie Nespresso
LICZY SIĘ DZIAŁANIE: https://www.nespresso.com/pro/pl/pl/pages/our-choices.

***

DODATKOWE INFORMACJE
Recykling kapsułek

Kapsułki z kawą Nespresso Peru Organic, podobnie jak pozostałe kapsułki Nespresso, są wykonane z aluminium, dzięki czemu kawa zachowuje świeżość i aromat przez długi czas, a kapsułki nadają się do recyklingu. Nespresso Professional zainwestowało w specjalny program recyklingu kapsułek – prosty i wygodny dla klientów z sektora B2B, aby zachęcać ich do zbierania zużytych kapsułek i oddawania ich celem odzyskania surowca i jego ponownego przetworzenia. Aluminium ze zużytych kapsułek jest wykorzystywane m.in. przy produkcji rowerów Velosophy, długopisów Caran d’Ache czy scyzoryków Victorinox.

Zrównoważony rozwój

Kawa wysokiej jakości wiąże się z odpowiedzialnością społeczną, dlatego Nespresso od lat prowadzi wiele działań w ramach zrównoważonego rozwoju. Nespresso wierzy, że biznes będzie się rozwijał tylko wtedy, jeśli razem z nim będą się rozwijały społeczności lokalne skupione wokół plantacji kawy, a środowisko będzie chronione i traktowane z szacunkiem. Nespresso bezpośrednio pracuje z plantatorami, co daje firmie pewność, że ziarno jest najwyższej jakości i pochodzi z plantacji, gdzie przestrzegane są standardy pracy służące ludziom i środowisku. Poprzez unikalny program zrównoważonego rozwoju Nespresso AAA Sustainable Quality™ firma wspiera 110.000 farmerów w 14 krajach, w tym w Peru, dzieląc się z nimi wiedzą i praktyką z zakresu zrównoważonych upraw, organizując szkolenia, dbając o ich plantacje, a także wręczając co roku specjalne nagrody Nespresso Sustainable Quality Farmers Awards.