Pomysły na letnie roślinne przekąski

Dieta wegańska i wegetariańska staje się coraz bardziej popularna. Także w Polsce stale przybywa osób rezygnujących ze spożycia mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Dlatego, wielu producentów z branży spożywczej proponuje wegetariańskie zamienniki swoich najpopularniejszych produktów. Doskonałym przykładem jest wegańska wersja kultowego Majonezu Kieleckiego. Przypadnie ona do gustu zarówno zdeklarowanym mięsożercom, jak i ortodoksyjnym jaroszom.

Latem chętniej sięgamy po warzywa i owoce. I nic dziwnego – trudno odmówić  sobie soczystego pomidora albo słodkich truskawek. To idealny czas, żeby przygotować roślinne alternatywy naszych ulubionych dań lub przekąsek. Przedstawiamy dwa wegetariańskie przepisy, które powinni wypróbować także wielbiciele mięsnych potraw!

 

Wegetariańskie szaszłyki

Szaszłyki to wyjątkowo uniwersalne danie – do ich przygotowania możemy wykorzystać to, co akurat mamy w lodówce. Możliwości jest mnóstwo – rozmaite warzywa, sosy, sposób przygotowania… Tylko czym zastąpić mięso w wegetariańskiej wersji szaszłyków? Wędzone tofu to będzie strzał w dziesiątkę. Do tego sos na bazie majonezu roślinnego i mamy idealne danie na lato.

 

Potrzebne składniki (na ok. 8 szaszłyków):

  • 15-20 pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 papryki (mogą być w różnych kolorach)
  • 2 kostki wędzonego tofu
  • sól, pieprz, tymianek i rozmaryn
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego roślinnego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

 

Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Paprykę i tofu kroimy w grubą kostkę, a cebulę w plastry. Pieczarki możemy pozostawić w całości lub przekroić na pół, jeśli są bardzo duże. Wszystkie składniki nadziewamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, po czym skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Dodajemy sól, pieprz oraz posypujemy odrobiną tymianku i rozmarynu. Przyrządzamy na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku (do miękkości warzyw). W czasie pieczenia lub grillowania szaszłyków przygotowujemy sos. W misce łączymy Majonez Kielecki roślinny z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.

 

Colesław w wersji wegańskiej

Colesław, czyli kultowa surówka z kapusty ze sporą ilością majonezu. Czym zastąpić  ten klasyczny sos w jej wegańskiej wersji? Doskonale sprawdzi się np. Majonez Kielecki roślinny. Do tego możemy dodać kilka składników, które nadadzą surówce świeżego, letniego charakteru, takich jak świeża kolendra. Warto spróbować!

 

Potrzebne składniki:

  • pół czerwonej kapusty
  • pół kapusty pekińskiej
  • pół cebuli
  • 1 marchewka
  • 4-5 łyżek Majonezu Kieleckiego roślinnego
  • duża garść świeżej kolendry
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz

 

Kapustę myjemy i kroimy w cienkie paski. Cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski, dodajemy Majonez Kielecki roślinny, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku oraz posiekaną świeżą kolendrę. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy razem z ulubionymi przekąskami.

 

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego roślinnego: 5,78 zł brutto / 310g