Pomysły na obiad z sezonowymi warzywami

Wiosna oznacza nie tylko coraz wyższe temperatury, ale także większe ilości dojrzałych, kolorowych warzyw i owoców w sklepach i na straganach! Nie od dziś wiadomo, że warto jeść sezonowe produkty – są one zdrowsze, smaczniejsze, a często także tańsze. Jak wykorzystać świeże warzywa do przygotowania smakowitego obiadu?

W maju i czerwcu możemy cieszyć się sezonem na jedne z najbardziej wyczekiwanych zielonych warzyw – szparagi i bób. Nie ulega wątpliwości, że smakują one świetnie nawet podane same, ze szczyptą soli i odrobiną masła. Jednak idealnie sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych dań – makaronów, sałatek, burgerów, mięsa czy ryb… Dania te w towarzystwie bobu i szparagów nabiorą wyjątkowo lekkiego, wiosennego charakteru.

 

Kolorowa sałatka ze szparagami

Talerz pełen kolorowych, świeżych warzyw z dodatkiem jajka na półtwardo i aromatycznego, kremowego sosu – czy to nie brzmi jak idealny wiosenny lunch? Przygotowanie takiej sałatki nie powinno zająć dłużej niż 20 minut, więc doskonale sprawdzi się ona nawet w najbardziej zabiegany dzień.

 

Potrzebne składniki (2 porcje):

  • 4 dużych garści rukoli
  • 2 jajka
  • 10 zielonych szparagów
  • 1 pomidor
  • pół czerwonej cebuli
  • 6 rzodkiewek
  • 2 łyżki Sosu Kieleckiego czosnkowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

Zaczynamy od odłamania twardych końcówek od szparagów i pokrojenia pozostałej części na mniejsze kawałki. Następnie warzywa wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Gotujemy do miękkości – w zależności od grubości szparagów może być to 5-10 minut. W tym samym czasie przygotowujemy jajka na półtwardo (wkładamy jajka do zimnej wody i gotujemy przez 5 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć, po czym przekładamy je do lodowatej wody). W czasie, kiedy szparagi i jajka będą się gotować, układamy rukolę na talerzach, na wierzchu kładziemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz rzodkiewki i cebulę pokrojone w cienkie plasterki. W miseczce łączymy Sos Kielecki czosnkowy, jogurt naturalny oraz sól i pieprz. Gotowe szparagi oraz jajka pokrojone w ćwiartki układamy na reszcie składników, po czym dodajemy odrobinę soli i pieprzu, a na koniec polewamy dressingiem. Smacznego!

 

A może wiosenny burger?

Burgery to szybki i prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. W zależności od tego, co akurat mamy w lodówce, możemy użyć do nich różnych składników i tworzyć nowe połączenia smaków. A kiedy nadejdzie sezon na bób… przygotujmy burgera z aromatyczną pastą z bobu! Brzmi jak szaleństwo? Bez obaw, będzie pysznie.

 

Potrzebne składniki (2 porcje):

  • 2 bułki do burgerów
  • 300 g mielonej wołowiny
  • cebula
  • pomidor
  • 2 duże liście sałaty lodowej
  • 250 g ugotowanego bobu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek wody
  • odrobina soku z cytryny
  • 2-3 łyżki Majonezu Kieleckiego w plastikowym opakowaniu
  • kilka listków świeżej mięty
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Bułki podgrzewamy w piekarniku przez 5-10 minut. Pół cebuli kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju przez ok. 3 minuty i dodajemy do mielonego mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i formujemy dwa kotlety. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej bez tłuszczu przez około 3 minuty z każdej strony. W tym czasie możemy przygotować pastę. Ugotowany i obrany bób umieszczamy w blenderze, dodajemy wodę i oliwę, czosnek, sól i pieprz, sok z cytryny oraz Majonez Kielecki. Wszystko blendujemy na gładką lub prawie gładką masę, a na koniec dodajemy posiekaną miętę i mieszamy. Obie połówki bułki smarujemy dużą ilością pasty, kładziemy sałatę, kotlety, plasterki pomidora i cebuli. Pomiędzy warstwami możemy dodać jeszcze odrobinę Majonezu Kieleckiego – do burgerów czy kanapek dobrze sprawdza się wariant w wygodnym, plastikowym opakowaniu, który ułatwia dozowanie. Składamy burgera w całość i… gotowe!

 

Sugerowana cena Sosu Kieleckiego czosnkowego (plastik): 6,30 zł brutto / 450g

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego (plastik): 8 zł brutto / 450 ml