Pomysły na wytrawny, walentynkowy obiad

Jak mawiają – przez żołądek do serca. To zdanie bez wątpienia ma w sobie ziarnko prawdy. Dlatego Walentynki warto wykorzystać na to, by zaskoczyć swoją drugą połówkę (albo samego siebie) pysznym, pięknie podanym jedzeniem z wysokiej jakości składników. Ryby czy kolorowe warzywa i owoce, a do tego smaczne sosy – to zdecydowanie przepis na udaną randkę.

Bakłażan w nowej odsłonie

Zawijasy z bakłażana to proste i smaczne danie na każdą okazję – z dodatkiem orzechów włoskich (uznawanych za afrodyzjak!) doskonale sprawdzą się na walentynkowym stole. Wystarczy nie więcej niż 45 minut i warzywna przekąska będzie gotowa.

 

Potrzebne składniki:

  • seler w zalewie – 1 słoik
  • 5 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 ogórków konserwowych
  • solidna garść orzechów włoskich
  • 10 dag sera gouda
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 1 bakłażan
  • trochę oleju
  • szczypiorek

 

Kukurydzę oraz selera odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Ogórka i ugotowane jajka na twardo po ostudzeniu kroimy w kostkę. Następnie orzechy włoskie wkładamy na suchą patelnię, prażymy aż zbrązowieją, a na koniec siekamy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy kilka łyżek Majonezu Kieleckiego, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Teraz czas na przygotowanie bakłażana! Kroimy go na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Solimy i odstawiamy na około 30 minut, by puścił soki i pozbył się goryczki. Następnie na patelnię nalewamy odrobinę oleju i podsmażamy plastry bakłażana z obydwu stron. Zdejmujemy je z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Czekamy aż się ostudzą i wcześniej przygotowaną sałatkę nakładamy na plastry bakłażana. Zawijamy je w tzw. „ruloniki” i przewiązujemy szczypiorkiem.

 

Przepis znajdziemy na stronie www.majonez.pl.

Paluszki z łososia

Paluszki z łososia w tempurze możemy podać zarówno jako niewielką przekąskę z dipem, jak i w towarzystwie różnych dodatków – na przykład w postaci pokrojonych w słupki warzyw, pieczonych batatów czy też ulubionej sałatki. Jak przygotować takie paluszki z łososia? Podpowiadamy.

 

Potrzebne składniki:

  • kawałek surowego łososia
  • pół szklanki mąki pszennej + odrobina do obtoczenia
  • pół szklanki skrobi ziemniaczanej
  • pół szklanki wody
  • sól
  • olej do smażenia
  • Majonez Kielecki (ok. 5 łyżek)
  • ostry sos typu Sriracha

 

Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w niewielkie słupki, po czym obtaczamy w mące. Skrobię oraz mąkę łączymy z lodowatą wodą, aż ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany, po czym solimy do smaku. W garnku rozgrzewamy dużą ilość oleju. Kiedy będzie już bardzo gorący (możemy sprawdzić temperaturę oleju, wlewając do niego kroplę ciasta), obtaczamy rybę w tempurze i smażymy na złoty kolor. W miseczce mieszamy Majonez Kielecki z ostrym sosem (do smaku) i podajemy razem z aromatycznymi paluszkami łososia.

 

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: 8,64 zł brutto / 450 ml