Przepis na Walentynki z polskimi superowocami

Każdego roku 14 lutego ludzie mówią o swoich uczuciach. Wiele par decyduje się na celebrowanie tego dnia kolacją w restauracji lub specjalnym domowym posiłkiem. W czasie covidowej epidemii dobrze widać, że wspólnym mianownikiem jest tu chęć spędzenia czasu razem, tylko dla siebie. Walentynki to idealny dzień by wyrazić miłość i zaangażowanie.

 

Kluczem do sukcesu jest zaskoczyć partnera i sprawić, że czas spędzony razem przy stole będzie trwać dłużej. Trufle, przegrzebki, ostrygi? Spójrzmy prawdzie w oczy, są prostsze sposoby na to by uczynić dzień wyjątkowym. Polecamy owoce młodości i ich fantastyczne przetwory.

 

– Czy jest coś piękniejszego niż posiłek we dwoje, przygotowany z dbałością o każdy szczegół? Warto postawić na superowoce. Podarowane prosto z serca pomogą Wam celebrować uczucia

– mówi Justyna Kusibab-Mruk, plantator i przetwórca jagody kamczackiej, Plantin.

– Jest bardzo ciekawa historia związana z jagodą kamczacką (haskap), a właściwie jej kwiatami. W japońskiej tradycji istnieje język kwiatów, w którym gatunkom, kolorom, ich sposobie ułożenia w bukiecie przypisywano znaczenia. W ten sposób bez słów komunikowano się i przekazywano emocje. Kwitnąca gałązka hasukapu oznacza „deklarację miłości”. Kwiaty jagody kamczackiej rosną zawsze w parach i to z zapylenia obu powstaje pojedynczy owoc. Spełnienie, krystalizacja miłości, jest równie dla jagody kamczackiej równie ekscytujące jak dla nas ludzi

– mówi lek. med. Małgorzata Jaszyk, plantator i przetwórca ekologicznej jagody kamczackiej, Nutracevit.

 

Walentynki powstały na cześć Świętego Walentego, katolickiego księdza, który mieszkał w Rzymie w III w.n.e. W V wieku papież Gelasius ogłosił 14 lutego dniem świętowania. W połowie XVIII wieku odręczne listy i bileciki były już zwyczajem powszechnym w wielu częściach świata. Kartki walentynkowe ozdabiały obrazki kupidyna, serduszka, kwiaty i wstążki. Do dziś powszechnie używamy ich jako symboli miłości. Samych kartek więcej wysyłamy tylko z okazji Bożego Narodzenia.

 

Jak świętować Walentynki w domu?

Jeśli nie lubisz gotowania wesprzyj lokalną gastronomię, sprawdź czy Twoja ulubiona restauracja oferuje walentynkowe menu na wynos. Jeśli lubisz gotować, możesz iść na całość i przygotować wielodaniową kolację, pełną ekstrawagancji i afrodyzjaków. Ale może być to coś lekkiego, zabawna przystawka. Dobrym przykładem są nasze „naleśniki w kolorze miłości”. Przepis znajdziesz tutaj

 

– Sposób na udane Walentynki? Ogrom miłości, odrobina zaangażowania i urok najbardziej naturalnych produktów. Polecamy robić wrażenie i rozbudzać zmysły dodatkiem w postaci owocowych soków i dżemów. Smaki Lata to pomysł sprawdzony

– mówi Rafał Gil z Agronom Berries.

– Życzymy wszystkim Państwu, żeby dbanie o serca najbliższych było troską codzienną. Różnica między jedzeniem a odżywianie daje różnicę. Jako producenci będziemy niestrudzenie o tym mówić, dostarczać wartościowe produkty, inspiracje i pomysły na piękne i wartościowe posiłki. Na zdrowie!

– mówi Piotr Nowak, plantator aronii i producent ekologicznych przetworów, prezes Korab Garden.

 

Oto oferta przygotowana przez plantatorów i przetwórców superowoców:

  • Zestawy produktów z jagody kamczackiej to świetny pomysł na walentynkowy upominek. 100% soki i liofilizaty z jagody kamczackiej nie zawierają żadnych konserwantów, barwników, ani dodanych cukrów – mają z natury to, co najlepsze! Podaruj je swojej drugiej połówce! Oto nasze propozycje: SOK – 100% sok bez dodatku cukru czy konserwantów! 3-litrowe opakowanie. LIOFILIZAT w opakowaniach 25 g. SPROSZKOWANY LIOFILIZAT – liofilizowane owoce w formie proszku w opakowaniach 50 g. Więcej szczegółów na naszej stronie internetowej – KUP TERAZ!
  • Ekologiczne soki i błonnik aroniowy – Korab Garden
  • Ekologiczny sok z jagody kamczackiej BIOHASKAP ® Vitality i 100% proszek z ekologicznej jagody kamczackiej – Nutracevit
  • Seria nieklarowanych i niesłodzonych soków „Smaki Lata”: Borówka 100%, Malina 100%, Jabłko-Jagoda Kamczacka, Jabłko-Borówka, Jabłko-Truskawka-Aronia oraz nasze dżemy o wysokiej zawartości owoców w smakach Jagoda Kamczacka i Jagoda Kamczacka-Truskawka oraz Borówka. Soki NFC powstają przez powolne i łagodne wytłoczenie owoców. Soki są nieklarowne, bez dodatku cukru, wody, słodzików, barwników i konserwantów. W większości przetworów głównym składnikiem są owoce uprawiane w gospodarstwie Agronom Berries
  • Wina, soki, syropy, konfitury i musy, także w zestawach – Beata i Radosław Warulik, Gospodarstwo Haskap
  • Soki i konfitury borówkowe, w tym w małych i dużych zestawach Bluebetty. Naturalne przetwory borówkowe z owoców z własnej plantacji. Konfitury wyrabiamy w 100% ręcznie, a soki tłoczymy na zimno bez żadnych dodatków. Do wyrobu konfitury nie używamy żelatyny ani pektyn, dzięki czemu smak ich jest niepowtarzalny. Zapraszamy do sklepu.
  • Przetwory z owoców rosnących w Dolinie Baryczy. Stare receptury, składnikami wyłącznie owoce i ewentualnie ekologiczny cukier trzcinowy. Lista sklepów na stronie Z Chaty Łaniaków, na specjalne zamówienia przygotowujemy kosze prezentowe, wszystko wedle życzeń naszych klientów.
  • Soki, dżemy, octy, cydr, syropy, miody pitne i wina, w tym w świątecznych zestawach – Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka
  • Borówkowy Grzaniec Bezalkoholowy i Konfitura Zimowa (borówka, jabłko, skórka pomarańczy) – polecana przez Przetwory z Borówki
  • Dżemy, mus i sok z jagody kamczackiejw specjalnych zestawach – Jagodowe Pole
  • Sok 100% wyciskany z dojrzałych owoców jagody kamczackiej, dżemy, powidła oraz konfitura do mięs i serów (wariant pieprz i imbir oraz kolorowy pieprz i papryka) w świątecznych zestawach – Zdrowe Jagody
źródło: polskiesuperowoce.pl