Świętowanie Dnia Babci i Dziadka jest ważne. 21 i 22 stycznia to czas, w którym zapraszaliśmy dziadków do przedszkoli i szkół, gdzie zawsze otrzymywali specjalnie przygotowane dla nich prezenty. W tym roku tak nie będzie. Plantatorzy polecają pamiętać o laurkach i o tym, że żadne suplementy diety nie zastąpią codziennego zdrowego odżywiania – dziadkom przypomnieć warto przetwory z polskich superowoców.
– Dzień Babci i Dziadka to wyjątkowa okazja by podziękować za ich miłość i oddanie. W tym szczególnym czasie podarujmy rozsądny prezent, który w naturalny sposób wzmocni odporność naszych bliskich. Polecamy naturalne przetwory. Niskosłodzone konfitury oraz musy przygotowywane ze świeżych, dojrzałych owoców, sok z jagody kamczackiej, a także syrop doskonały na chłodne dni do przygotowania ciepłego napoju
– mówi Beata Warulik, Gospodarstwo Haskap koło Skierniewic.
Przetwory z samych owoców, bez sztucznych dodatków, są jak lekarstwo. Niechaj pożywienie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem – słowa Hipokratesa nie tracą na aktualności. Bogactwo witamin i właściwości leczniczych wszystkich owoców jagodowych jest przeogromne. Dołączamy się do życzeń i polecamy polskie superowoce. Kosz z przetworami ucieszy każdą Babcię i każdego Dziadka
– mówi Elżbieta Łaniak, Domowe Przetwory Owocowe Z Chaty Łaniaków.
Dbajmy o naszych seniorów, dbając o ich zdrowie
Dziadkowie mocno wpływają na życie swoich wnuków, kształtują ich postawy i wartości. Zapewniają poczucie bezpieczeństwa. Dlatego, że zawsze możemy na nich liczyć, i dlatego, że regularny kontakt z wnukami wycisza ich emocje i daje wsparcie. W wielu rodzinach dziadkowie potrafią zmniejszyć poziom domowego stresu. Dbajmy o nich i pamiętajmy, że dziadkowie umieją mnożyć energię, którą otrzymują od swoich wnuków.
– Przetwory to doskonały prezent dla ukochanych dziadków z okazji ich święta. Superowoce są cenne ze względu na skoncentrowaną wartość odżywczą oraz bogatą dawkę witamin i przeciwutleniaczy. Polecamy sok z owoców jagody kamczackiej, bez dodatku cukru czy konserwantów, oraz liofilizowane owoce jagody kamczackiej, w tym w formie proszku. Korzyści ze spożywania jagody kamczackiej jest wiele. Działa przeciwzapalnie przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowe, pomaga obniżyć ciśnienie krwi i utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi. Poprawia funkcjonowanie mózgu, wspomaga leczenie chorób oczu, duża zawartość antyoksydantów zmniejsza ryzyko zachorowania na większość chorób onkologicznych
– mówi Justyna Kusibab-Mruk, plantator i przetwórca jagody kamczackiej, Plantin.
Codzienne dostarczenie porcji antyoksydantów pomoże spowolnić proces demencji, zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, jest korzystne w profilaktyce chorób oczu, takich jak zaćma, czy degeneracja plamki żółtej związanej z wiekiem (AMD).
– Doskonałym pokarmem dla mózgu są borówki. Dobrze pokazują to badania seniorów, którym w wyniku regularnego spożywania borówek poprawiała się pamięć, koncentracja i nastrój. Podobne badania wykazały, że borówki wpływają na poprawę nastroju i są bardzo pomocne w zwiększaniu koncentracji oraz leczeniu stanów depresyjnych. Polecamy naturalne przetwory borówkowe z owoców z własnej plantacji. Konfitury wyrabiamy w 100% ręcznie, a soki tłoczymy na zimno bez żadnych dodatków. Do wyrobu konfitury nie używamy żelatyny ani pektyn, dzięki czemu smak ich jest niepowtarzalny
– poleca Natalia Wasaik, Bluebetty.
– Wasi dziadkowie mają problemy z pamięcią? Nowe badanie wskazuje, że spożycie ekstraktu z jagody kamczackiej (haskap) znacznie poprawiło u seniorów przypominanie słów, rozpoznawanie ich znaczenia i sprawność wykonywania zadań pamięciowych. Dzień Babci i Dzień Dziadka to dobra okazja na zdrowy prezent. Polecamy sok i proszek z jagody kamczackiej BIOHASKAP
– mówi plantator i przetwórca ekologicznej jagody kamczackiej lek. med. Małgorzata Jaszyk, Nutracevit.
Superowoce dla super dziadków
Dla dzieci dziadkowie są idealnym towarzyszem zabawy i czasu wolnego. Są cennym źródłem informacji. Z punktu widzenia wnuków, po prostu znają wiele historii z własnego długiego życia. Z punktu widzenia rodziców dziadkowie podświadomie budują link do tego co górnolotnie należałoby nazwać naszym dziedzictwem, a upraszczając nieco, do historii naszej rodziny, sąsiedztwa i regionu. Nasze dzieci znacznie lepiej rozumieją, kim są i gdzie są gospodarzem, właśnie dzięki kontaktom ze swoimi dziadkami.
– Problemy z nadciśnienie, choroby krążeniowe, osłabienie widzenia, spadek odporności czy zwiększona podatność na choroby nowotworowe to problemy zdrowotne nękające osoby starsze. Naturalne, certyfikowane soki owocowe NFC, szczególnie z aronii, czarnej porzeczki i rokitnika posiadają wszystko co może zapewnić lepsze zdrowie, samopoczucie i odporność. Oczywiście nie tylko w dniu tego przepięknego święta
– mówi dr n. farm. Magdalena Kryska, Korab Garden.
– Sok aroniowy obniża poziom cukru we krwi, sok i produkty z aronii mogą być cennym wsparciem diety diabetyków. Korzystne zmiany w parametrach biochemicznych krwi obserwowano przy regularnym piciu soku z aronii w ilości 150-250 ml dziennie. To jest filiżanka, ale codziennie. Jego regularne spożycie można polecać wszystkim, w każdym wieku, szczególnie seniorom
– mówi Piotr Nowak, plantator aronii i producent ekologicznych przetworów, prezes Korab Garden.
– Sok z aronii ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Aronia i jej przetwory mogą zmniejszać powikłania towarzyszące infekcjom wirusowym. Szczególnie polecam ten prawdziwy polski skarb w czasach pandemii koronawirusowej. Soki, dżemy, herbatki, liofilizowane owoce i inne produkty aroniowe są ważne w diecie ludzi zdrowych i chorych. Aronia może nam pomóc w trudnych czasach
– poleca prof. n. farm. Iwona Wawer.
Dostępnych jest wiele badań potwierdzających wysoki potencjał prozdrowotny przetworów z owoców jagodowych. Bioaktywne związki obecne w tej grupie owoców mają silne właściwości przeciwnowotworowe, przeciwmutagenne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne udowodnione w badaniach zarówno in vitro, jak i in vivo. Mają najwyższą aktywność przeciwutleniającą wśród powszechnie spożywanych owoców. Ze względu na zawartość antyoksydantów są określane jako superowoce. Najwięcej antocyjanów ma aronia, jagoda kamczacka, borówka i czarna porzeczka.
źródło: polskiesuperowoce.pl