Rapso – idealny olej do wiosennych dań

Wiosna to czas, gdy na talerzach coraz częściej goszczą sałatki ze świeżych warzyw. Delikatne liście sałaty i szpinaku, soczyste ogórki, pomidory, rzodkiewki, natka pietruszki oraz szczypiorek kuszą świeżością oraz pysznym smakiem, stanowiąc znakomitą alternatywę dla kalorycznej diety zimowej. Niezbędnym składnikiem warzywnej sałatki jest dressing, który pozwala apetycznie połączyć smaki. Do przygotowania tego prostego sosu doskonale nadaje się olej Rapso.

Olej rzepakowy Rapso jest wytwarzany metodą tłoczenia na ciepło, ze specjalnie wybranych ziaren. Nasiona rzepaku, pochodzące z kontrolowanych upraw wolnych od GMO, poddawane są wnikliwej selekcji, a następnie delikatnemu tłoczeniu. Proces produkcji przebiega w sposób naturalny, bez ekstrakcji. Fizyczna destylacja pozwala skutecznie oczyścić olej z wody, zanieczyszczeń oraz substancji zmętniających bez użycia żadnych środków chemicznych.

 

Uważny proces produkcji sprawia, że olej jest źródłem wielu cennych dla ludzkiego organizmu składników: zawiera ok. 60% kwasów oleinowych oraz 30% kwasu linolenowego. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pozytywnie oddziałują na układ nerwowy i pracę układu krwionośnego. Ma to duże znaczenie przy trosce o utrzymanie dobrej kondycji fizycznej, umożliwiającej cieszenie się wiosennymi aktywnościami w plenerze. Równowaga nienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga też we wzmacnianiu funkcji pamięciowych oraz poprawie zdolności koncentracji.

 

Ciemnozielona, szklana butelka zabezpiecza cenną zawartość przed szkodliwym oddziaływaniem promieni słonecznych. Praktyczne opakowanie o pojemności 0,75 l zapewnia wygodę użytkowania i estetycznie prezentuje się na kuchennej półce, a co najważniejsze – jest przyjazne dla środowiska naturalnego.

 

Rapso to wysokiej jakości olej rzepakowy – neutralny w smaku i bez wyraźnego zapachu. Dzięki temu nie tylko doskonale komponuje się z wszystkimi typami sałatek, ale też stanowi znakomity dodatek do wszelkich potraw przygotowywanych w kuchni czy w ogrodzie. Ten uniwersalny olej posiada wysoki punkt dymienia, dzięki czemu z powodzeniem może być stosowany jako składnik dań pieczonych, duszonych, grillowanych oraz smażonych w wysokiej temperaturze.

 

Wiosenna sałatka z sałaty, truskawek i ricotty z bazylią

Składniki (1 porcja):

  • garść ulubionej sałaty
  • 50 g ricotty
  • 3–4 średnie truskawki
  • 1 łyżka oleju Rapso (lub według uznania)
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

1.Sałatę umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki.
2.Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój w plastry.
3.Wyłóż na talerz sałatę, truskawki, ricottę oraz bazylię.
4.Na koniec całość skrop olejem, sokiem z cytryny oraz posól i popieprz.
5.Podawaj od razu po przygotowaniu potrawy.