Ser Grillowy Typu Halloumi

Ser Grillowy Typu Halloumi z Sery Ślubowskie-Przetwórstwo Farmerskie – ser podpuszczkowy z mleka krowiego, pełnego, niestandaryzowanego i pasteryzowanego. Powstaje przez koagulację kazeiny enzymem podpuszczki bez wstępnego zakwaszania mleka. Powstały skrzep jest cięty a następnie parzony w serwatce na koniec nacierany solą kamienną. Z uwagi na fakt, iż pod czas obróbki cieplnej zachowuje swoje kształty i nie topi się, idealnie nadaje się na grilla lub do smażenia. Można go także podawać na zimno jako dodatek do sałat lub jako składnik deski serowej. Srebrny medalista w kategorii Ser miękki na deskę w konkursie Good Cheese 2018.


Good Cheese to konkurs zadedykowany polskim producentom sera, którzy komercyjnie oferują ser na naszym rynku. Nie ma w nim przegranych, ponieważ upubliczniane są jedynie pierwsze trzy miejsca. Sędziowie oceniają główne walory smakowe o także wrażenia ogólne. Wszystkie produkty były wyjęte z opakowań i zakodowane – jurorzy nie wiedzieli jaki ser oceniają. Serom przyglądali się profesjonaliści –  kucharze i szefowie kuchni rekomendowani przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Pełne wyniki konkursu dostępne są na stronie www.goodcontest.pl