Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE! – śródziemnomorska klasyka w najlepszym wydaniu

Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE! to połączenie smaków, w których główną rolę grają suszone pomidory w towarzystwie łuskanych nasion słonecznika. To doskonała propozycja dla tych, którzy kochają eksperymentować i odkrywać nowe połączenia smaków.

 

Śródziemnomorska klasyka w formie idealnie pokrojonych pasków pomidorów ukrytych w poręcznym słoiczku. Otulone zalewą z oleju, połączone ze starannie dobranymi ziołami oraz słonecznikiem. Dzięki NOWOŚCI od OLE! urozmaicisz dobrze znane potrawy. Dodane do sałatki, makaronu, zapiekanki lub mięsa sprawią, że każde z dań nabierze niepowtarzalnego smaku i na długo zapadnie w pamięć każdemu, kto ich spróbuje. To jeszcze nigdy nie było tak PROSTE. Odkręcasz i GOTOWE, możesz dać się ponieść kulinarnym inspiracjom.

 

Pomysł na świąteczne danie inaczej?

PRZEPIS:

Pierogi z soczewicą i Suszonymi pomidorami w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!

Farsz:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula lub 2 szalotki
  • 1 pęczek pietruszki (natki)
  • sól, pieprz
  • ½ słoika Suszonych pomidorów w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!

 

Soczewicę płuczemy kilka razy. Zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut w osolonej wodzie. W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy startą (na małych oczkach) marchewkę. Dodajemy ugotowaną soczewicę. Smażymy, aż smaki się połączą. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!. Studzimy.

 

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej np. typ 500
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 250ml bardzo ciepłej wody

 

Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej sól. W osobnym naczyniu łączymy ciepłą (wręcz gorącą) wodę z  olejem. Stopniowo wlewamy ją do mąki. Początkowo ciasto mieszamy za pomocą szpatułki. Chwilę wyrabiamy rękoma i przekładamy na blat lekko posypany mąką i zagniatamy przez parę minut. Ciasto nie może się kleić, powinno być jednolite i elastyczne. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowując jedną, resztę trzymamy pod przykryciem. Rozwałkowujemy i za pomocą szklanki lub obręczy formujemy koła. Na środek każdego z nich układamy nadzienie, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie partami około 3-4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.