Światowy Dzień Kremu Nutella®

Od ponad 15 lat, co roku, 5 lutego, miłośnicy kremu Nutella® z całego świata dzielą się swoimi doświadczeniami i kulinarnymi pomysłami, aby świętować dzień swojego ulubionego kremu z orzechów laskowych i kakao – Światowy Dzień kremu Nutella #WorldNutellaDay, www.nutella.com

5 lutego to Światowy Dzień kremu Nutella®! To wyjątkowy i smakowity dzień dla wszystkich miłośników kremu Nutella®, którzy spotykają się w mediach społecznościowych, aby dzielić się swoją pasją do uwielbianego na całym świecie kremu z orzechów laskowych i kakao.

Unikatowym smakiem kremu Nutella® można cieszyć się każdego dnia wymyślając nowe przepisy lub tradycyjnie – robiąc z rodziną i przyjaciółmi naleśniki i pankejki.

 

Jest to wyjątkowy dzień, w którym można dzielić się swoimi przepisami i doświadczeniami z całym światem! Dlatego dzielmy się uśmiechem, jaki daje nam krem Nutella®!

 

A jak to się zaczęło? W 2007 roku, amerykańska blogerka Sara Rosso, spontanicznie zapoczątkowała świętowanie tego dnia, po to, aby zjednoczyć światową społeczność miłośników kremu Nutella® w mediach społecznościowych. Dziś Światowy Dzień Kremu Nutella® jest globalnym fenomenem łączącym tysiące fanów na całym świecie, którzy dzielą się swoimi doświadczeniami i przepisami z kremem Nutella®.

 

W tym roku fani kremu Nutella® będą świętować, podobnie jak i w roku ubiegłym, u boku aktorki Claire Holt, która podzieli się swoją wieloletnią pasją do kremu z orzechów laskowych i kakao, przygotowując pyszne naleśniki z kremem Nutella®. Sprawdź jej konto na Instagramie, aby zobaczyć jak ona obchodzi Światowy Dzień Kremu Nutella!

 

Jak włączyć się w globalną celebrację? Fani kremu Nutella® mogą dzielić się swoimi zdjęciami ze świętowania i przepisami na Twitterze @Nutelladay oraz na swoich kontach w innych mediach społecznościowych (Facebook, Instagram) używając hashtagu #WorldNutellaDay. Zachęcamy również do polubienia i śledzenia oficjalnego profilu kremu Nutella na Facebooku oraz na Twitterze @Nutelladay. Odwiedź stronę www.nutella.com, aby uzyskać inspirujące treści na temat tego, jak celebrować to wspaniałe wydarzenie!

O kremie Nutella®

Nutella powstała w 1964 roku. Ten wyjątkowy krem z orzechów laskowych i kakao, który pokochało miliony ludzi na całym świecie, powstaje dzięki starannemu doborowi wysokiej jakości składników oraz precyzyjnej, inspirowanej rękodziełem cukierniczym produkcji.

 

Dziś ten popularny krem do smarowania z orzechów laskowych i kakao jest produkowany w 11 zakładach na całym świecie i dostępny dla konsumentów w około 170 krajach. Globalnie Nutella jest sprzedawana od 59 lat. Więcej informacji na www.nutella.com

Olej Palmowy w kremie Nutella

  • Olej palmowy stosowany w kremie Nutella jest w 100% certyfikowany przez RSPO jako zrównoważony i nie przyczyniający się do wylesiania. W Ferrero jesteśmy świadomi, że łańcuch dostaw oleju palmowego stoi w obliczu wyzwań środowiskowych, w szczególności dotyczących jego wpływu na wylesianie. Właśnie dlatego Ferrero jest liderem w prowadzeniu zrównoważonej transformacji sektora oleju palmowego i jest jedną z pierwszych firm, których olej palmowy jest w 100% certyfikowany przez RSPO.

 

  • Olej palmowy Ferrero pochodzi z różnych certyfikowanych plantacji i jest przechowywany oddzielnie od tradycyjnego oleju palmowego w całym łańcuchu dostaw. Dzięki temu systemowi, 100% naszego oleju palmowego można wyśledzić do poziomu konkretnej tłoczni, gwarantując, że nie pochodzi on z plantacji, które powodują wylesianie.

 

  • Certyfikacja RSPO jest obecnie najlepszą istniejącą certyfikacją na rynku, która gwarantuje zrównoważony charakter upraw, wiarygodne kryteria środowiskowe i zapewnia godne warunki pracy społeczności lokalnych. RSPO opracowało zestaw kryteriów środowiskowych i społecznych, które firma musi spełnić, aby wyprodukować zrównoważony olej palmowy. Kryteria te mają na celu egzekwowanie zrównoważonych praktyk w uprawie oleju palmowego.

 

  • Ferrero opracowało również Kartę Oleju Palmowego Ferrero® we współpracy z dostawcami, w celu stworzenia przemysłu oleju palmowego przyjaznego środowisku. Dodatkowo Grupa jest członkiem POIG (Palm Oil Innovation Group), inicjatywy obejmującej plantatorów, producentów i organizacje pozarządowe współpracujące na rzecz pozytywnej transformacji przemysłu oleju palmowego.

 

  • Korzystanie z certyfikowanego oleju palmowego Ferrero prowadzi do zmniejszenia o 56% emisji gazu cieplarnianego w porównaniu do korzystania z niecertyfikowanego oleju palmowego.