Poranek 1 czerwca wypada zacząć szklanką zimnego mleka lub ciepłego kakao – jest to bowiem Światowy Dzień Mleka. Obchody, które zainicjowała w 2001 r. Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa, mają na celu promowanie mleka jako niezwykle wartościowego i zdrowego produktu. Jest ono cennym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, a wysoką zawartość wapnia występującego w mleku trudno zrównoważyć innymi składnikami.
Mleko to jeden z najpopularniejszych produktów na naszych stołach. Według danych GUS, w 2022 r. spożycie mleka i jego przetworów wynosiło 261 litrów na jednego mieszkańca naszego kraju. Polska jest także jednym z największych producentów mleka w Unii Europejskiej, dostarczając 14,8 mln ton tego surowca rocznie (źródło: GUS).
Jednym z czołowych producentów świeżego mleka w kraju jest OSM Piątnica. Mleko z Piątnicy pochodzi od lokalnych dostawców, których gospodarstwa położone są na czystych ekologicznie terenach zwanych „Zielonymi Płucami Polski”. Mleko poddawane jest pasteryzacji w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje swój naturalny smak i nie traci cennych dla organizmu składników odżywczych. Proces technologiczny sprawia, że produkt ten zachowuje świeżość przez 5 dni po otwarciu i nie wymaga gotowania przed spożyciem. W ofercie Piątnicy dostępne są różne rodzaje mleka w charakterystycznej butelce z rączką: 2,0%, 3,2%, bez laktozy oraz Bio. Nowością w ofercie jest specjalistyczne Mleko do kawy, które dzięki wysokiej zawartości białka doskonale podnosi walory smakowe każdej kawy i idealnie się spienia.
Przepis na coś pysznego z mlekiem z Piątnicy
Z uwagi na fakt, że Światowy Dzień Mleka przypada 1 czerwca, czyli również w święto wszystkich dzieci, prezentujemy przepis idealny na gorące dni: smakowite lody przygotowane z użyciem najlepszego mleka i śmietanki z Piątnicy, no bo skąd.
Lody śmietankowe z nutą serka mascarpone
Składniki – na 4 porcje:
Lody:
- 100 g Mleka 3,2% z Piątnicy
- 200 g Śmietanki 30% do deserów z Piątnicy
- 80 g Mascarpone z Piątnicy
- 60 g kwaśnej Śmietany 18% z Piątnicy
- 80 g cukru
- 12 g żółtka (z 1 jajka w rozmiarze M)
- 8 g pasty waniliowej
Beza:
- 80 g białka
- 160 g cukru
Dodatkowo:
- Śmietana 18% z Piątnicy
- ciasteczka amaretki
- owoce sezonowe
- mięta
Przygotowanie:
Krok 1
Lody: w garnku na małym ogniu doprowadź do wrzenia Mleko 3,2% z Piątnicy, Śmietankę 30% z Piątnicy i pastę waniliową. Żółtka z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodaj połowę zagotowanego mleka, a następnie dodaj do pozostałej w garnku części mleka i lekko podgrzewaj, cały czas mieszając, do lekkiego zagęszczenia. Następnie zdejmij z ognia, ostudź, kolejno dodawaj powoli Mascarpone z Piątnicy i Śmietanę 18% z Piątnicy. Przykryj folią spożywczą i schłodź w lodówce. Po schłodzeniu, zmiksuj i wstaw do zamrażarki. Przez pierwsze 3 godziny miksuj co 30 minut, żeby nie powstały kryształki lodu i żeby lody były kremowe.
Krok 2
Bezy: białko ubijaj z cukrem na sztywną jednolitą masę. Rozsmaruj na macie silikonowej. Susz w piekarniku w temp. 60°C. Po wysuszeniu, połam bezę na płatki.
Krok 3
Lody podawaj na Śmietanie 18% z Piątnicy rozprowadzonej na talerzu, z dodatkiem bezy oraz pokruszonych ciasteczek. Udekoruj owocami sezonowymi i miętą. Smacznego!