Turcja wprowadza ograniczenie eksportu pomidorów

Tureckie Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa wprowadziło dziś ograniczenie eksportu pomidorów, które potrwa do 14 kwietnia 2023 r. Ta decyzja ma zapewnić bezpieczeństwo dostaw żywności i stabilności cen, ponieważ ceny pomidorów gwałtownie wzrosły. Sytuację pogorszyły ostatnie trzęsienia ziemi, które nawiedziły południowy wschód Turcji i dotknęły 11 prowincji.

Decyzja z dnia 2 marca 2023 r. obejmuje ograniczenia w eksporcie świeżych i mrożonych pomidorów, z wyłączeniem wniosków eksportowych do Cypru Północnego (TRNC), Palestyny, Azerbejdżanu (w tym Nachiczewanu) oraz wnioski eksportowe złożone przez Tureckie Rolnicze Spółdzielnie Kredytowe i ich spółki stowarzyszone w zabezpieczonych regionach w Syrii, wnioski Urzędu ds. Zarządzania Katastrofami i Kryzysami (AFAD), Tureckiego Czerwonego Półksiężyca (Kızılay) i innych organizacji pomocy humanitarnej, a także wnioski, których odbiorcą są organizacje humanitarne i organizacje pomocowe, takie jak ONZ, Światowy Program Żywnościowy (WFP) i Czerwony Krzyż oraz wnioski o produkty z Certyfikatami Produktów Ekologicznych.

Ministerstwo poinformowało, że decyzja została podjęta w oparciu o nietypowy wzrost cen pomidorów, który miał miejsce w ciągu ostatnich kilku dni, ograniczenie obejmuje wszystkie 81 prowincji.

Kryzys owocowo-warzywny w Europie mógł również przyczynić się do podjęcia decyzji o zakazie. W Wielkiej Brytanii pojawiły się problemy z zaopatrzeniem sklepów w warzywa i owoce ze względu na utrudnione dostawy z Hiszpanii i Afryki Północnej. Konsumenci doświadczyli ograniczonej dostępności niektórych produktów, zwłaszcza pomidorów. W rezultacie europejskie firmy zwróciły się do Turcji jako potencjalnego źródła zaopatrzenia w pomidory.

W sierpniu 2022 r. Müslüm Yanmaz, szef Stowarzyszenia Inwestorów i Producentów Szklarni (Sera-Bir), w wywiadzie dla programu Agriculture-Analiza Bloomberg HT powiedział, że ceny pomidorów gwałtownie rosną z powodu zwiększonego popytu na eksport.

Obecnie ceny pomidorów w Turcji oscylują między 35 a 40 lirów tureckich za kilogram.

Źródło: https://www.dailysabah.com/business/economy/turkiye-limits-tomato-exports-to-ensure-supply-price-stability