Wakacyjne gotowanie – pomysły na lekkie dania obiadowe

Wakacje w pełni, a Ty nie masz pomysłu na kolejny letni posiłek? Zainspiruj się produktami od marki Vegeta, które wzbogacą smak Twoich letnich potraw! Mieszanki przypraw sprawdzą się doskonale do lekkich sałatek, dipów i dań obiadowych – podkreślą smak świeżych, sezonowych produktów. Mieszanki zawierają wyłącznie naturalne składniki: suszone warzywa oraz starannie wyselekcjonowane zioła i przyprawy. Wybierz swoją ulubioną mieszankę przypraw i poczuj smak lata!

 

Jakie potrawy sprawdzą się w letniej kuchni?

Posiłki przygotowywane w okresie letnim, rządzą się swoimi prawami. Na talerzu powinno być kolorowo, świeżo i zdrowo. Planując posiłki, wybieraj głównie produkty sezonowe, z których przyrządzisz lekkie przekąski i sałatki – dania idealne na obiad, kolację czy spotkanie z przyjaciółmi. Bogactwo świeżych warzyw w zasięgu ręki pozwala stworzyć wyjątkowe, pełnowartościowe dania, które zaspokoją głód o każdej porze dnia. Przykładem takich potraw może być popularna w sezonie letnim sałatka grecka, kultowa mozzarella z pomidorami, czy tradycyjne grillowane ziemniaki
z ziołami. Pamiętaj, że latem doskonale sprawdzą się również dania bezmięsne – ich przyrządzenie zajmuje mniej czasu i są lżejsze dla organizmu obciążonego upałami. Co również ważne, przygotowanie letnich posiłków nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych – z ich przyrządzeniem poradzi sobie nawet najmniej doświadczony kucharz. Wystarczy wybrać dobrej jakości produkty, podkreślić ich smak aromatycznymi mieszankami przypraw Vegeta Natur – i zdrowy, letni posiłek gotowy!

 

W ofercie Vegeta Natur znajdują się m.in.:

  • Vegeta Natur do greckiej sałatki
  • Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów
  • Vegeta Natur do sałatek i dipów
  • Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami

 

Sprawdź, inspirujące przepisy na letnie posiłki z mieszankami Vegeta Natur.

 

  • Sałatka grecka

 

Składniki:

  • Mieszanka sałat
  • Sezonowe warzywa
  • Ser feta
  • Oliwa
  • Ocet

 

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyć i pokroić.
  2. Posypać przyprawą według własnych upodobań.
  3. Dodać oliwę oraz ocet do smaku.
  4. Wymieszać.

 

  • Dip

Składniki:

  • Oliwa
  • Woda
  • Ocet

Sposób przygotowania:

  1. 2 łyżeczki przyprawy zmieszać z 3 łyżkami oliwy, 2 łyżkami wody i jedną łyżką octu.
  2. Wymieszać.

 

  • Ziemniaki z ziołami

 

Składniki:

  • Ziemniaki

 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, pokroić w plastry lub ćwiartki.
  2. Posypać przyprawą, około 1 łyżeczki na 100g ziemniaków i wymieszać.
  3. Smażyć na patelni, piec w piekarniku lub na głębokim tłuszczu.

 

Więcej informacji na temat produktów Vegeta Natur oraz inspiracje kulinarne marki Podravka znajdziesz na stronie www.podravka.pl oraz na kanale YouTube Podravka Polska.