Wi-Tamy Światowy Dzień Makaronu

Udon, ryżowy czy sojowy? Z owocami morza, wołowiną a może tofu? Rzecz oczywiście o makaronie, którego światowy dzień obchodzimy w najbliższy poniedziałek, 25 października. Przekonaj się, jakimi smakowymi kompozycjami na bazie tego uniwersalnego produktu występującego w niemal każdej kuchni świata zajadają się nasi sąsiedzi z Dalekiego Wschodu. 

 

Nie samym ryżem żyją… Azjaci

Nie bez przyczyny kuchnia azjatycka wielu z nas kojarzy się z ryżem. Jak podają eksperci, niemal 90% światowej produkcji ryżu pochodzi właśnie z tego kontynentu. Zgłębiając jednak zagadnienie kuchni poszczególnych krajów leżących w tym obszarze, okazuje się, że niezwykle popularnym składnikiem, na bazie którego przyrządza się szereg wyśmienitych potraw, jest makaron. Króluje on na talerzach tajskich oraz wietnamskich, których smaki coraz bardziej przypadają do gustu również naszym rodakom.

 

W naszym domu oraz tradycyjnie w wietnamskich domostwach na obiad lub kolację spożywa się z reguły dania z ryżem. Makaron natomiast bardzo często je się rano w formie różnych rozgrzewających zup, takich jak np. Phở bò, Bún riêu czy Bún thang. W dni świąteczne gotuje się zwykle zupę z makaronem sojowym na bazie wywaru drobiowego, drobiowych podrobów z dodatkiem grzybów shitake i uszaka bzowego – miến lòng gà

opisuje Linh Ziółkowska, Managerka restauracji Wi-Taj.

 

Makaron o smaku Tajlandii

Jednym z najpopularniejszych dań tworzonych na bazie makaronu serwowanym w Tajlandii od wielu dekad jest Pad Thai. Tej potrawy z pewnością nie trzeba przedstawiać mieszkańcom Warszawy, ponieważ, jak podkreśla Managerka restauracji Wi-Taj, jest to dla wielu gości stały punkt, po który ochoczo oraz regularnie wracają, przyprowadzając ze sobą kolejnych fanów tej potrawy. Klasyk kuchni tajskiej, o którym mowa, jest przygotowywany na bazie makaronu ryżowego smażonego z jajkiem, z dodatkiem kiełków i kolendry. Jest on ponadto serwowany z sosem tamaryndowym i orzechami. 

 

Pad Thai jest u nas serwowany z płaskim ryżowym makaronem Pho. Najczęściej wybierany jest Pad Thai z kurczakiem i krewetkami, a nieco mniej znany jest Pad Thai z wołowiną. Osoby na diecie wegetariańskiej wybierają za to Pad Thai z tofu

komentuje Linh Ziółkowska.

 

Sztuka Pad Thaia tkwi w zaskakującej krzyżówce smaków słodkich, kwaśnych oraz pikantnych, których doskonałe połączenie, z zachowaniem odpowiednich proporcji, zaspokaja nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jest to danie, na które z pewnością należy sobie pozwolić, szczególnie z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Makaronu.

 

Kraj nie tylko zupą  Phở płynący

W kuchni wietnamskiej, uznawanej za jedną z najsmaczniejszych na świecie, w której łączy się aż pięć smaków: pikantny, kwaśny, gorzki, słony i słodki, występuje wiele dań serwowanych z głównym bohaterem poniedziałkowego święta. Poza zupą Phở, będącą niejako symbolem tego kraju, jedną z mniej typowych potraw rodem z Wietnamu, która w ostatnich latach podbiła serca mieszkańców naszego kontynentu, jest makaron Phở Xào. Jego oryginalną recepturę wykorzystują m.in. kucharze w warszawskiej restauracji Wi-Taj. Zamawiając Phở Xào, otrzymamy duży talerz smażonego makaronu ryżowego z grzybami shitake, cebulą, marchewką, pomidorem i sosem sojowym oraz z wybranym dodatkiem spośród: krewetek, wołowiny, kurczaka czy tofu. Istnieje również możliwość zamówienia dania w wersji wegańskiej.

 

Zależy nam na tym, by oferować Polakom prawdziwie wietnamskie dania. W ten sposób mogą poczuć się tak, jakby jedli obiad w centrum samego Hanoi. Widząc, jak Polacy coraz chętniej otwierają się na nowe smaki, myślę, że kuchnia azjatycka będzie się tu coraz prężniej rozwijać i popularyzować

dodaje Linh Ziółkowska.

 

Poniedziałkowe święto to najlepszy moment na skosztowanie już znanych i uwielbianych dań makaronowych lub przekonanie się do smaków, których wciąż nie mieliśmy okazji spróbować. Aromatyczne mieszanki przypraw pomogą zaś przenieść się naszym zmysłom nawet w najdalsze zakątki świata.