Wielkanocne ucztowanie z firmą Sokołów

Wielkanoc nieodzownie przywodzi na myśl wyjątkowe, pyszne smaki. Poszukując najlepszych kulinarnych wrażeń, warto sięgnąć po ciekawe receptury i przygotować oryginalne dania, które być może nie gościły jeszcze na naszym wielkanocnym stole. Gwarancją sukcesu będą sprawdzone przepisy i najwyższej jakości produkty z asortymentu Sokołowa, które posłużą jako składniki znakomitych zup, przekąsek i dań głównych. 

Zupa chrzanowa, tarta z białą kiełbasą, terrina, jaja po szkocku, pasztet z mielonego wegańskiego – dzięki tym kulinarnym pomysłom twórczo wzbogacimy nasze wielkanocne menu. Sprawdzą się doskonale zarówno podczas świątecznego śniadania, jak i uroczystego obiadu. Zachwycą pysznym smakiem, piękną formą podania – a przy tym, dzięki sprawdzonym przepisom, ich przygotowanie nie pochłonie wiele czasu.

 

Zupa chrzanowa to świetna alternatywa dla żuru czy barszczu białego – pyszna i delikatnie ostra, dzięki dodatkowi chrzanu. Tarta z białą kiełbasą, z dodatkiem serów to pomysł na elegancką przystawkę – chrupiące ciasto francuskie i doskonale skomponowany farsz zachwyci bogatym połączeniem smaków. Po pasztet z mielonego wegańskiego, oryginalnie urozmaicony dodatkiem bakalii, sięgną chętnie wszyscy – nie tylko ci, którzy ograniczają bądź rezygnują z mięsa. Hitem naszego świątecznego menu może stać się terrina, czyli wykwintny specjał rodem z kuchni francuskiej. I wreszcie nowy pomysł na jajka – czyli jajka po szkocku, w aromatycznej, idealnie doprawionej mięsnej otoczce. To będą wyjątkowo pyszne święta!

 

Wszystkie przepisy w formie krótkich filmów są dostępne na kanale YT Sokołów.

 

Zupa chrzanowa z kiełbasą białą Sokołów Naturrino

 

Liczba porcji: 4-6 || czas przygotowania: ok. 60 minut

Składniki:

Kiełbasa biała wieprzowa Sokołów Naturrino – 1 op.

Boczek surowy wędzony Sokołów – 1 op.

Cebula – 2 szt.

Wywar mięsno-warzywny/bulion – 2 l

Chrzan – 3 łyżki

Żurek – 250 ml

Jajka – 4 sztuki

Olej – 30 ml

Świeży majeranek

Pieprz i sól

 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w paski, a boczek – w kostkę. W garnku rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i dusić ją do skrystalizowania. Dodać boczek. Wszystko dokładnie wymieszać. Boczek podsmażać do uzyskania złocistego koloru.

 

Dodać bulion. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Dodać listki majeranku. Całość zalać żurkiem i ponownie wymieszać. Gotować ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać ok. 3 łyżki chrzanu, wymieszać dokładnie i gotować przez ok. 3 minuty. Podawać z jajkiem pokrojonym na ćwiartki oraz kiełbasą białą wieprzową Naturrino.

 

Tarta z białą kiełbasą Sokołów Naturrino

 

Liczba porcji: 4   ||  czas przygotowania: ok. 50 minut

Składniki:

Kiełbasa biała wieprzowa Sokołów Naturrino – 1 op.

Gotowe ciasto na tartę – 1 op.

Por – 1 sztuka

Ser kozi – 1 op.

Ser pleśniowy – 1 op.

Cebula – 1 szt.

Śmietana 36% – ok. 50-100 ml

Masło – 1 łyżeczka

Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Formę do ciasta na tartę wysmarować masłem. Ciasto rozwinąć na formie do tarty i dopasować do formy. Widelcem nakłuć spód ciasta. Następnie ciasto przykryć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec w 180° przez 15 minut.

 

Ok. 3 pęta białej kiełbasy pokroić na plasterki, a następnie plasterki przekroić na pół. Cebulę oraz korzeń pora pokroić w paski. Kiełbasę podsmażyć na patelni, aż do zarumienienia. Na patelnię dodać cebulę. Wymieszać dokładnie składniki. Podsmażać do skarmelizowania. Dodać pora. Wszystko podsmażyć przez ok. 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Całość zalać śmietaną, wymieszać i podsmażać przez kilka minut.

 

Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz z patelni, rozkładając go równomiernie na całej powierzchni ciasta. Posypać rozdrobnionym serem kozim i pleśniowym. Wstawić do piekarnika na 5 minut i piec w temperaturze 180°.

 

Pasztet z mielonego wegańskiego Z Gruntu Dobre

 

Czas przygotowania: ok. 70 minut

Składniki:

Mielone wegańskie Z Gruntu Dobre – 1 op.

Czerwona fasola – 1 puszka

Ciecierzyca – 2 puszki

Bakalie (mieszanka orzechów i rodzynek lub inne wg uznania) – 100 g

Sól i pieprz

 

Przygotowanie

Z dwóch puszek ciecierzycy odlać płyn, czyli tzw. aquafabę, a następnie ubić ją na pianę. Z puszki z fasolą odlać płyn. Do blendera wrzucić fasolę oraz ciecierzycę z jednej puszki (ciecierzycę z drugiej puszki zużywamy do innego dania). Całość zmiksować na jednolitą masę. Do powstałej masy dodać mielone wegańskie oraz aquafabę. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać sól i pieprz do smaku.

 

Połowę powstałej masy powoli wlać do formy. Dodać ok 3/4 bakalii do środka. Następnie pozostałą część masy wlać do formy. Wierzch posypać pozostałymi bakaliami. Piec pod przykryciem z folii aluminiowej w 140° przez ok. 35-40 minut.

 

Terrina z kiełbasą białą wieprzową Naturrino

 

Czas przygotowania: ok. 100 minut

Składniki:

Kiełbasa biała wieprzowa Sokołów Naturrino -1 pętko

Mięso z karkówki Sokołów Uczta świeżość i smak – 500 g

Marchewka baby – 1 op.

Brokuł – 100 g

Kalafior – 100 g

Śmietanka 36% – ok. 300 ml

Jajka – 3 szt.

Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Mięso pokroić na drobne kawałki. Marchewkę pokroić wzdłuż na pół. Kalafiora i brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać ze skorupek. 1 pęto kiełbasy pokroić na plastry.

 

Rozdrobnić mięso (np. w blenderze) na jednolitą masę. Dodać śmietankę. Wszystko dokładnie zmiksować przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, a całość wymieszać. Połowę powstałej masy przełożyć do formy. Następnie wyłożyć na środku całe jajka, po bokach jajek ułożyć marchewkę, brokuł i kalafiora. Wyłożyć plastry kiełbasy. Przykryć pozostałą częścią masy. Terrinę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 140° przez ok. 60-70 minut.

 

Jajka po szkocku z mięsem mielonym Sokołów Uczta świeżość i smak

 

Liczba porcji: 6  || czas przygotowania: ok. 30 minut

Składniki:

Mięso mielone wieprzowe Sokołów Uczta świeżość i smak – 2 op.

Bułka tarta – ok. 50 g

Jajka – 6 szt.

Cebule – 3 szt.

Pieprz i sól

Majeranek – 2 łyżeczki

Olej

 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na miękko, następnie obrać ze skorupek. Mięso mielone wyłożyć do misy. Dodać cebulę, doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Całość dokładnie wymieszać. Gotową masą otoczyć jajka. Następnie panierować w bułce tartej.

 

Do garnka wlać olej, w takiej ilość, by zakryć jajka i na głębokim oleju smażyć panierowane jajka, aż do zarumienienia, przez ok. 5-6 minut. Następnie jajka należy odłożyć na talerz/miskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia oleju.