Wybierz niebieską żywność – dla siebie i dla planety!

Woda zajmuje 71% powierzchni naszej planety. Pochodzące z niej pożywienie, określane jest mianem niebieskiej żywności. Ryby, owoce morza, skorupiaki i glony stają się coraz popularniejszą alternatywą dla tradycyjnych źródeł białka. Mogą być pozyskiwane przy stosunkowo niewielkim wpływie na środowisko, a przy tym są pełne składników odżywczych!

Białko jest niezbędnym elementem naszej diety. Dla milionów ludzi jego jedynym źródłem jest mięso zwierząt lądowych. Niestety jego produkcja odbywa się olbrzymim kosztem – powoduje gigantyczne emisje gazów cieplarnianych i wymaga ogromnych ilości wody słodkiej. Obecnie połowa nadających się do życia terenów lądowych wykorzystywana jest przez rolnictwo, z czego aż 77% zajmuje wypas i uprawa roślin na paszę[1]. Dla zobrazowania jest to obszar odpowiadający wielkości obu Ameryk.

 

W porównaniu do hodowli bydła, trzody chlewnej czy drobiu połowy dziko żyjących ryb i owoców morza są stosunkowo niskoemisyjnym źródłem białka[2], co sprawia, że niebieska żywność jest bardziej przyjazna środowisku. Jest to niezmiernie ważne w dobie postępującej zmiany klimatu.

Wodne superfoods

Owoce morza są pełne ważnych składników odżywczych, takich jak cynk, żelazo, witaminy A i B12 oraz kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnych dla ludzkiego zdrowia. Badania wskazują ponadto, że składniki te spożywane m.in. w tłustych rybach morskich są lepiej wchłaniane i wykorzystywane przez organizm niż składniki odżywcze z warzyw i suplementów diety[3].

 

Na świecie istnieje ponad 2200 poławianych gatunków dziko żyjących i ponad 600 hodowanych w akwakulturze[4] – jest więc w czym wybierać! Trzeba jednak pamiętać, że rosnąca konsumpcja ryb i owoców morza, powoduje rosnącą presję na nasze morza i oceany. Dlatego sięgając po ryby i owoce morza, zwracajmy uwagę nie tylko na ich cenę, smak i walory odżywcze, ale także na certyfikaty, mówiące o tym, w jaki sposób zostały pozyskane.

 

Niebieski certyfikat MSC wskazuje ryby i owoce morza, które pochodzą ze zrównoważonych połowów, prowadzonych z poszanowaniem oceanów i ich różnorodności biologicznej. Z kolei zielony symbol ASC oznacza produkty z odpowiedzialnych, ekologicznych hodowli. Wybierając produkty certyfikowane, pomagamy zachować równowagę ekosystemów morskich, dzięki czemu przyszłe pokolenia również będą mogły czerpać z bogactwa zasobów mórz i oceanów.

[1] https://www.fao.org/faostat/en/#home

[2] https://oceana.org/blog/wild-seafood-has-lower-carbon-footprint-red-meat-cheese-and-chicken-according-latest-data/

[3]https://www.researchgate.net/publication/298429211_Sustaining_healthy_diets_The_role_of_capture_fisheries_and_aquaculture_for_improving_nutrition_in_the_post-2015_era

[4] https://www.nature.com/articles/s41586-023-05737-x