Ekologiczna metamorfoza Pringles

Puszka Pringles jest gotowa do ekologicznej przeróbki. Firma ogłasza testy nowej tuby wykonanej z papieru makulaturowego, który można w szerokim zakresie poddać recyklingowi. Rozpoczęty we współpracy z Tesco we wrześniu test odbędzie się w niewielkiej liczbie sklepów spożywczych w Anglii Wschodniej i w Niemczech.

 

Puszka Pringles, została wynaleziona przez chemika organicznego i technika przechowywania żywności Fredrica Johna Baura. Była cechą charakterystyczną produktu od jego wprowadzenia na rynek w USA w 1967 roku.

 

Obecna tuba składa się z kombinacji folii, tektury, metalu i plastiku, co utrudnia recykling w ramach istniejącego systemu domowego recyklingu. Ale zmiana wyglądu może oznaczać, że ludzie będą mogli wrzucić go do swoich domowych pojemników na recykling. Puszki papierowe zostaną wypróbowane z dwoma różnymi wieczkami – papierową i plastikową. Oba można również poddać recyklingowi.

 

Wiceprezes Pringles, Miranda Prins, powiedziała, że ​​firma chce odgrywać swoją rolę i zmniejszać wpływ na środowisko na naszej planecie.

„Ciężko pracowaliśmy, aby stworzyć tę nową puszkę, którą można w szerokim zakresie poddać recyklingowi i która utrzymuje nasze chipsy świeże i smaczne oraz chroni je przed rozpadem – co pomaga zmniejszyć marnotrawstwo żywności. Obecnie ważną rzeczą dla nas jest uruchomienie wersji próbnej w Tesco oraz zebranie wszystkich danych i opinii klientów. Na tym etapie jest zbyt wcześnie, aby powiedzieć, czy wprowadzimy tę nową papierową tubę. Jednak gromadzone przez nas informacje pomogą nam zrozumieć, czy ludziom się to podoba.”

– powiedziała Prins.

 

źródło: www.foodprocessing.com.au