Kapary w oleju z ziołami OLE! to niepowtarzalny, warzywny dodatek do wielu dań. Idealnie skomponowana mieszanka ziół zaskakuje wyjątkowym śródziemnomorskim aromatem. Kapary, zamknięte w słoiczku OLE! są gotowe do użycia na wyciągnięcie ręki.
Kapary OLE! w aromatycznym oleju z ziołami wzbogacą Twoją kuchnię o niepowtarzalny dodatek Twoich kulinarnych inspiracji. Idealnie komponują się z daniami mięsnymi, rybami, a także wszelkiego rodzaju makaronami i sałatkami. Niepowtarzalny smak i aromat Kaparów w oleju z ziołami OLE! zapisze się na długo na Twojej kulinarnej check liście.
Odkryj kulinarne inspiracje OLE! Propozycje na zwykłe i niezwykłe okazje z PRZEPIŚNIKA OLE!.
Niebanalny sposób na kurczaka? Kurczak w sosie imbirowo-cytrynowym z Kaparami w oleju z ziołami OLE! https://bit.ly/41okR3P – zaskocz swoich najbliższych, wyjątkowym daniem kuchni śródziemnomorskiej. Sprawdź pozostałe kulinarne propozycje OLE! https://wole-ole.pl/przepisnik-ole/
PRZEPIS: Kurczak w sosie cytrynowo-imbirowym w Kaparami w oleju z ziołami OLE!
Składniki:
- 5-6 nóżek lub udek z kurczaka
Marynata:
- 4 wyciśnięte ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego imbiru ze skórką
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- sok z połowy cytryny
- pół pęczka pokrojonego koperku
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka gęstego octu balsamico
- 1 łyżka białego sezamu
- 4 łyżeczki Kaparów w oleju z ziołami OLE!wraz z zalewą (ok. 4 łyżki oleju ze słoika)
Składniki sosu do marynaty łączymy ze sobą i odstawiamy na min.1h do lodówki. Mięso dokładnie myjemy i dokładnie łączymy z marynatą. Smażymy je kilka minut na żaroodpornej patelni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut, aż kurczak będzie zarumieniony. Co jakiś czas polewamy mięso powstałym sosem, aby było soczyste.