Kapary w oleju z ziołami OLE! – śródziemnomorskie dopełnienie Twoich potraw

Kapary w oleju z ziołami OLE! to niepowtarzalny, warzywny dodatek do wielu dań. Idealnie skomponowana mieszanka ziół zaskakuje wyjątkowym śródziemnomorskim aromatem. Kapary, zamknięte w słoiczku OLE! są gotowe do użycia na wyciągnięcie ręki.

Kapary OLE! w aromatycznym oleju z ziołami wzbogacą Twoją kuchnię o niepowtarzalny dodatek Twoich kulinarnych inspiracji. Idealnie komponują się z daniami mięsnymi, rybami, a także wszelkiego rodzaju makaronami i sałatkami. Niepowtarzalny smak i aromat Kaparów w oleju z ziołami OLE! zapisze się na długo na Twojej kulinarnej check liście.

 

Odkryj kulinarne inspiracje OLE! Propozycje na zwykłe i niezwykłe okazje z PRZEPIŚNIKA OLE!.

 

Niebanalny sposób na kurczaka? Kurczak w sosie imbirowo-cytrynowym z Kaparami w oleju z ziołami OLE! https://bit.ly/41okR3P – zaskocz swoich najbliższych, wyjątkowym daniem kuchni śródziemnomorskiej. Sprawdź pozostałe kulinarne propozycje OLE! https://wole-ole.pl/przepisnik-ole/

PRZEPIS: Kurczak w sosie cytrynowo-imbirowym w Kaparami w oleju z ziołami OLE!

Składniki:

  • 5-6 nóżek lub udek z kurczaka

Marynata:

  • 4 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego imbiru ze skórką
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • pół pęczka pokrojonego koperku
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka gęstego octu balsamico
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 4 łyżeczki Kaparów w oleju z ziołami OLE!wraz z zalewą (ok. 4 łyżki oleju ze słoika)

 

Składniki sosu do marynaty łączymy ze sobą i odstawiamy na min.1h do lodówki. Mięso dokładnie myjemy i dokładnie łączymy z marynatą. Smażymy je kilka minut na żaroodpornej patelni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut, aż kurczak będzie zarumieniony. Co jakiś czas polewamy mięso powstałym sosem, aby było soczyste.