Lubisz łączyć różne smaki i ważna jest dla Ciebie jakość składników? Szukasz oryginalnych produktów? Jeżeli tak – Kapary w oleju z ziołami OLE! są doskonałą propozycją. Wystarczy raz spróbować, aby na stałe zagościły w Twojej kuchni.
Odkryj zniewalający smak. Odrobinę cierpkie kapary w połączeniu z mieszanką starannie dobranych ziół, zanurzone w delikatnym oleju – to jedyny taki produkt na polskim rynku, który wielu potrawom nada niepowtarzalnego smaku i wyrazistego charakteru. Fuzja tak niezwykłych składników to kulinarny strzał w dziesiątkę.
Kapary w oleju z ziołami OLE! urozmaicą dania makaronowe, rybne i mięsne. Doskonale sprawdzą się także jako dodatek do sałatki, a ziołowy aromatyczny olej ze słoiczka można wykorzystać jako pyszny dressing. Inspiruj się z OLE! poznaj PROSTY przepis na: Sałatkę z panierowanym serem i Kaparami OLE!: https://bit.ly/36hLNu9 lub Falafele z Kaparami w oleju OLE!: https://bit.ly/3If6nbV
Wybierz smaczną stronę mocy z OLE! Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz w PRZEPIŚNIKU OLE!: https://bit.ly/3IheYej
PRZEPIS:
Crespelle, czyli pieczone naleśniki z nadzieniem szpinakowym i Kaparami w oleju z ziołami OLE!
Składniki na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250ml mleka
- szczypta kurkumy (naleśniki są wtedy bardziej żółte)
- 100ml gazowanej wody
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 400 g świeżego szpinaku
- łyżka masła
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 250 g sera ricotta (możemy zastąpić śmietankowym twarożkiem)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 70g parmezanu (dodatkowo 50g do posypania)
- Kapary w oleju z ziołami OLE!
Beszamel:
- 50 g masła
- 50g mąki
- 500 ml mleka
- szczypta soli
- szczypta suszonego czosnku (opcjonalnie)
Składniki na naleśniki dokładnie łączymy ze sobą, aby nie zrobiły się grudki. Smażymy. Na maśle smażymy posiekane szalotki wraz z wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy szpinak i chwilę smażymy. Dodajemy ricottę, a następnie parmezan i gałkę muszkatołową. Nadzienie doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy beszamel: rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy. Cały czas mieszając dolewać małym strumieniem zimne mleko. Gotujemy przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy. Na gotowe naleśniki nakładamy farsz, dodajemy kilka kaparów i zawijamy w rulony. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem beszamelowym. Posypujemy kaparami oraz pozostałą częścią startego parmezanu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy przez około 20 minut (do zrumienienia wierzchu).