Lekkie dania na lato od Vegeta Natur!

Pełnowartościowe dania to podstawa dobrego samopoczucia nie tylko w upalne dni. Dzięki nim czujemy się nasyceni i pełni energii. Zawierają odpowiednią ilość składników odżywczych, które dodają nam witalności i gwarantują dobre samopoczucie. Lato to bogactwo sezonowych warzyw, które można wykorzystać w przygotowaniu pysznych i cieszących oko posiłków. Poznaj propozycję wakacyjnych dań od Vegeta Natur!

Letnia i lekka dieta

W sezonie letnim nie tylko zmienia się pogoda za oknem, której pozytywna aura poprawia nam nastrój, ale także nasza codzienna dieta. O tej porze roku chętniej sięgamy po lekkie potrawy, które są proste do przygotowania, a do tego pyszne, dzięki szeroko dostępnym sezonowym produktom takim jak, marchewka, pomidory, cukinia, kalafior czy fasolka szparagowa. Przygotujesz z nich ulubioną zupę lub świeżą sałatkę. Świeże warzywa będą doskonałe również do dań mięsnych lub ryb – możesz dodać świeżo pokrojoną paprykę lub pomidora, które podkreślą ich smak i nadadzą wyrazistości. Zawierają dużo witaminy C, a dodatkowo o tej porze roku smakują najlepiej!

Aromatyczne i kolorowe posiłki

Wybierając składniki do swoich ulubionych potraw, zwracaj uwagę na to, aby były świeże i dobrej jakości.  Twoje danie stanie się dzięki nim bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku. Idealne w doprawieniu letnich obiadów czy przekąsek są produkty Vegeta Natur. Można je wykorzystać w potrawach mięsnych, zupach, potrawkach oraz sałatkach. Co więcej, naturalne przyprawy smakują lepiej w ulubionych potrawach i takie są właśnie produkty Vegeta Natur. Stworzone dzięki połączeniu najnowszych technologii z naturą, zawierają wyłącznie naturalne składniki: warzywa, przyprawy, zioła, sól morską.

 

Szukasz pomysłu na lekki posiłek dla bliskich? Zainspiruj się przepisami na letnie dania od Vegeta Natur. Więcej propozycji znajdziesz na stronie: www.vegeta.pl lub na kanale Youtube Podravka Polska

 

Letnia patelnia

Składniki

  • 400 g piersi kurczaka
  • 400 g makaronu penne Podravka
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 80 g cebuli
  • 100 g marchwi
  • 150 g cukinii
  • 150 g papryki czerwonej
  • 75 g pora
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych z bazylią i oregano Podravka (390 g)
  • 1 łyżeczka Vegety Natur do złocistego kurczaka
  • 1 łyżeczka Vegety Natur do pieczonych warzyw
  • sól do gotowania makaronu

 

 

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
  2. Piersi kurczaka kroimy w małe paski i doprawiamy Vegetą Natur do złocistego kurczaka. Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy mięso.
  3. Gdy kurczak uzyska lekko złocisty kolor zdejmujemy go na bok, a na tę samą patelnię dolewamy resztę oliwy z oliwek i wrzucamy marchew pokrojoną w słupki oraz cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Wszystko smażymy na średnim ogniu przez około 1-2 minuty.
  4. Następnie dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paski. Smażymy kolejne 2-3 minuty, po czym dodajemy cukinię pokrojoną w paski oraz pora pokrojonego w plastry i smażymy kolejne 2 minuty.
  5. Warzywa doprawiamy VegetąNatur do pieczonych warzyw, dodajemy pomidory krojone. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 5 minut, dodając wodę w razie potrzeby.
  6. Na koniec do warzyw dodajemy mięso i ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy i podajemy przyozdobione listkami bazylii.

 

 

Sałatka z serem feta

Składniki

  • 250 g lodowej sałaty
  • 50 g rukoli
  • 50 g roszponki
  • 100 g pomidorów cherry
  • 150 g sera feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki Vegety natur do Sałatek i dipów (6 g)
  • 2 – 3 łyżki octu (lub soku z cytryny)

Sposób przygotowania

 

  1. Sałatę lodową myjemy i kroimy. Dodajemy umyte liście rukoli i roszponki oraz pokrojone w połówki pomidory koktajlowe.
  2. Ser feta odsączamy i kroimy w kostkę, wsypujemy do salaterki.
  3. Przygotowujemy dressing mieszając oliwę z oliwek z octem lub sokiem z cytryny, wodą oraz Vegetą Natur do sałatek i dipów. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
  4. Sałatkę można podawać z grzankami z masłem czosnkowym, które łatwo przygotujemy mieszając masło z Vegetą Natur z czosnkiem.