Międzynarodowy dzień ulubionego przysmaku Polaków

Choć tradycyjna kuchnia polska ciągle cieszy się uznaniem wśród wielu rodaków, to nie kotlet schabowy, bigos czy pierogi są ulubioną potrawą Polaków. 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy dzień dania królującego na polskich stołach. Niezależnie od wieku czy statusu społecznego, danie to zdobywa serca zarówno tych, którzy zamawiają je w restauracjach, jak i tych, którzy przygotowują je w domu.

Według badań przeprowadzonych na zlecenie North Coast, największego w Polsce dystrybutora śródziemnomorskich produktów premium, najpopularniejszą kuchnią zagraniczną Polaków jest kuchnia włoska. Jako ulubioną wybiera ją aż 30% ogółu respondentów.  W generalnym rankingu plasuje się tuż za kuchnią polską, na którą wskazuje 37% osób. Co ciekawe im niższy wiek badanych tym większa miłość do kuchni włoskiej. Osoby w wieku 18-44 lat zdecydowanie wolą kuchnię włoską od polskiej i to ją wybierają zarówno w restauracjach (ponad 40% respondentów), jak i najchętniej przygotowują w domu.

Dlaczego kochamy kuchnię włoską?

Na pytanie dlaczego kochamy kuchnię włoską, najczęściej wskazujemy, bo jest smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu oraz stosunkowo niedroga. Blisko 20% Polaków uważa także, że jest zdrowa. Według „U.S. News & World Report” to dieta śródziemnomorska jest najzdrowszą wśród wszystkich diet, bo bazuje na świeżych produktach o prostych składach, tradycyjnych recepturach, dużej ilości oliwy z oliwek, warzyw, a także ryb i owoców morza.

Ulubione danie włoskiej kuchni

Wśród włoskich smakołyków w Polsce króluje – pizza. Badania wykazują, że to cudo kulinarnego świata stało się jednym z najpopularniejszych włoskich dań zamawianych w restauracjach. Dlaczego Polacy kochają pizzę? Pizza doskonale łączy w sobie smak, różnorodność i łatwość dostępu. Niezależnie od regionu czy miasta, Polacy chętnie sięgają po pizzę zarówno podczas rodzinnych obiadów, romantycznych kolacji, jak i przy spotkaniach ze znajomymi. Pizza jest uniwersalna i dostosowuje się do praktycznie każdej sytuacji.

 

Szczególne uznanie ma wśród rodziców. Wielu z nich docenia łatwość, z jaką można zamówić pizzę, bez konieczności gotowania w domu. Jest to szybki sposób na zaspokojenie głodu całej rodziny, a jednocześnie dostarczenie im smaku świata włoskich specjałów.

 

Nie tylko restauracje cieszą się zainteresowaniem polskich miłośników pizzy. Badania wskazują, że aż 20% Polaków decyduje się na przygotowanie tego dania w domu.

Jaką pizzę wybieramy?

Jednym z powodów popularności pizzy w Polsce może być także jej wszechstronność. Wybierając pizzę, każdy może znaleźć coś dla siebie – od tradycyjnych wariantów z pomidorami i serem, po oryginalne kompozycje z owocami morza czy egzotycznymi dodatkami. Najpopularniejszą w Polsce podobnie jak we Włoszech jest pizza margherita. Kolejnymi wyborami rodaków są pizza pepperoni, capricciosa, hawajska i quattro formaggi. Pizza to danie, które nie zna granic kreatywności ani ograniczeń smakowych. Zarówno w restauracji jak i w domy nie jesteśmy skazani na sztywne wersje tej potrawy. W każdej sytuacji możemy żonglować dodatkami tworząc indywidualne kompozycje.

Czy pizza jest zdrowa?

Jako że pizza zawiera sporo kalorii, spożywana w nadmiarze nie będzie miała dobroczynnego wpływu na organizm. Jednak sama w sobie jest wartościowym posiłkiem. Jej składniki, takie jak sos pomidorowy i oliwa z oliwek, są bogate w likopen, mający właściwości antyoksydacyjne. Obecność warzyw w pizzy dostarcza organizmowi wielu witamin i składników odżywczych. Ser, ważny element pizzy, zawiera wapń i witaminy z grupy B, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ostateczna ocena zdrowotności pizzy zależy w dużej mierze od procesu jej przygotowania, a najlepszym wyborem dla zdrowia będzie świeża pizza, przygotowana w domu lub w restauracji, spożyta od razu po wyjęciu z pieca.

9 lutego Międzynarodowy Dzień Pizzy

Włoska pizza stała się integralną częścią polskiego krajobrazu kulinarnego, zdobywając serca i podniebienia miłośników dobrej kuchni. Czy to zamawiając w restauracji, czy przygotowując w domu, Polacy nieustannie odkrywają nowe smaki tego klasycznego włoskiego dania. W efekcie pizza stała się nie tylko posiłkiem, lecz również pretekstem do wspólnego spędzania czasu i delektowania się chwilą przy dobrym jedzeniu. 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Tego dnia pizza jest obowiązkowym daniem na stole.