Oliwki krojone czarne OLE! – kulinarna podróż w region Morza Śródziemnego

Oliwki krojone czarne OLE! to prawdziwy smak Andaluzji zamknięty w słoiczku. Dzięki ich wygodnej, pokrojonej formie można szybko przygotować ulubione dania. Oliwki to charakterystyczny element kuchni śródziemnomorskiej, który nada Twoim potrawą zagranicznego smaku.

Oliwki krojone czarne OLE! doskonale sprawdzą się jako przekąska, a także dodatek do potraw, na przykład pizzy lub sałatek, dodając do nich śródziemnomorską nutę. Świetnie komponują się także z rybami oraz różnymi mięsami. Czarne oliwki mają delikatniejszy smak niż zielone. Mogą stać się doskonałą inspiracją kulinarną!

 

Odkryj kulinarne propozycje OLE! na zwykłe i niezwykłe okazje z PRZEPIŚNIKA.

 

Przekąska na domówkę? Wytrawne muffiny z Oliwkami krojonymi czarnymi OLE! i z parmezanem. http://bit.ly/41TOA5f – spraw kulinarną niespodziankę znajomym. Przygotuj wytrawne muffiny, które wykonasz w nieco ponad pół godziny. Sprawdź inne kulinarne propozycje OLE! https://wole-ole.pl/przepisnik-ole/

PRZEPIS: Muffiny z czarnymi oliwkami OLE! i parmezanem

Składniki:

  • 380g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g Czarnych oliwek krojonych OLE!
  • 50g świeżo startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 130g roztopionego masła
  • garść liści bazylii
  • po 1 łyżce posiekanego rozmarynu oraz ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, oliwkami, startym parmezanem i ziołami. W drugiej misce łączymy jajka z mlekiem. Dodajemy stopione, zimne masło. Mieszamy i dodajemy do suchej masy. Mieszamy i przekładamy do foremki na muffiny (ciasto powinno zajmować ok. 3/4 wysokości wgłębienia). Pieczemy ok 20min do suchego patyczka- nie za długo, aby muffiny nie były suche.