Browar Fortuna z Miłosławia wprowadza na rynek letnią propozycję dla konsumentów poszukujących nowych smaków piwnych – Miłosław & Makłowicz ArcyIPA– chmielowe piwo z nutą soku z mandarynek z chorwackiej Dalmacji. Specjalna edycja piwa to efekt współpracy wielkopolskiej warzelni i znanego podróżnika, krytyka kulinarnego i ambasadora dobrego smaku – Roberta Makłowicza. Piwo premierowo, już na początku kwietnia pojawi się na sklepowych półkach największej w Polsce sieci sklepów typu convinience, a z końcem tego miesiąca będzie dostępne w innych sklepach.
Letnia propozycja Miłosław & Makłowicz
Nietuzinkowe, o odważnych smakach piwa to od zawsze specjalność Browaru Fortuna, w którym tradycja, rzemiosło oraz innowacje wspólnie pracują na sukces kolejnego trunku. Tak było i tym razem kiedy piwowarzy miłosławskiej warzelni uwarzyli nowy smak piwa z portfela Miłosław. To właśnie Robert Makłowicz zainspirował miłosławskich piwowarów do tego, aby sok z mandarynek z Dalmacji stał się składnikiem piwa Miłosław & Makłowicz ArcyIPA to lekkie (ok.4,5% alk.), cytrusowe India Pale Ale z kompozycją aż pięciu odmian chmielu, z nutą soku z chorwackich mandarynek zbieranych wczesną zimą, kiedy smak dojrzałych owoców jest wyjątkowy. Delikatny akcent mandarynek dopełnia przyjemny, chmielowy aromat i goryczkę. Lokalne, chorwackie mandarynki pochodzą ze zbiorów z doliny rzeki Neretwy, terenu słynącego z żyznej gleby, na którym uprawia się wyjątkowej jakości cytrusy.
Nowe piwo to letnia, orzeźwiająca propozycja Browaru w Miłosławiu. To nasza odpowiedź na rosnące zainteresowanie konsumentów trunkami o niższej zawartości alkoholu, a także szukających nietuzinkowych połączeń smakowych, z gwarancją wysokiej jakości produktu. Jest lekkie, idealnie więc wpisuje się w nadchodzący, letni sezon spotkań towarzyskich. Inspiracją dla naszych piwowarów był Robert Makłowicz, znawca dobrego smaku i dzięki tej współpracy powstało piwo Miłosław & Makłowicz ArcyIPA z ciekawą kompozycją pięciu chmieli i dodatkiem soku z mandarynek dalmackich.
– komentuje Krzysztof Panek– Prezes Zarządu Browaru Fortuna
Podczas wszystkich swoich podróży poszukuję lokalnych produktów najlepszej jakości. Choć jestem przywiązany do tradycji to zarazem doceniam ciekawe smakowo innowacje – mówi Robert Makłowicz – krytyk kulinarny i podróżnik. Miłosławscy piwowarzy również znani są z zamiłowania do tradycji i rzetelnego rzemiosła, ale i tego, że śmiało korzystają z nieoczywistych dodatków, warząc wyśmienite piwa
– dodaje R. Makłowicz.
Miłosław & Makłowicz ArcyIPA to limitowana seria, dostępna w butelkach o pojemności 500 ml. W pierwszych dniach kwietnia, premierowo pojawi się w sprzedaży w ogólnopolskiej sieci sklepów convienience, a następnie będzie dystrybuowane zarówno w handlu nowoczesnym jak i tradycyjnym.
Browar Fortuna w Miłosławiu – Warzymy specjalności od 1889 roku
Obecny browar w Miłosławiu został wybudowany w 1889 roku jako ukoronowanie wielowiekowych tradycji piwowarskich w regionie. Dziś Browar Fortuna to niewielki browar, położony w Wielkopolsce, w miejscowości Miłosław. Rocznie browar warzy tyle piwa, ile największe koncerny w jeden dzień.
Browar Fortuna jako jeden z nielicznych browarów w kraju i Europie warzy swoje piwa metodą otwartej fermentacji w otwartych kadziach fermentacyjnych, w sposób jak było dawniej warzone piwo. Piwo po dodaniu drożdży fermentuje w nich tak, jak chciała natura: bez sztucznego przyspieszania, bez poddawania ciśnieniu czy temperaturze. Dzięki temu drożdże są u nas szczęśliwsze, nie stresują się, mają idealne warunki do rozwoju i w efekcie dają niepowtarzalny, świeży smak i bogaty aromat. Piwa z Browaru Fortuna warzy się z naturalnych składników.