Produkcja czekolady vs. społeczna odpowiedzialność biznesu

Z roku na rok rośnie świadomość na temat pilnej potrzeby ochrony środowiska i konieczności walki ze zmianami klimatycznymi. Coraz więcej firm podejmuje aktywne działania w tym kierunku – zarówno na poziomie lokalnym, jak i globalnym.  Znani producenci słodyczy, jak SLODKIE, podnoszą poprzeczkę dla całej branży, kierując się wartościami zrównoważonego rozwoju i społecznej odpowiedzialności biznesu (CSR). Zbliżający się Dzień Czekolady oraz Dzień Ziemi skłaniają do refleksji konsumentów, jak i producentów słodyczy.

SLODKIE, ceniony producent słodyczy reklamowych, od ponad dwóch dekad dostarcza klientom najwyższej jakości reklamowe słodkości. Jednak to, co wyróżnia tę firmę spośród innych, to jej rzeczywista troska o środowisko naturalne. Od samego początku istnienia firmy, tematyka CSR stanowi fundament ich działań. Stale inwestuje w szkolenia, wspieranie potrzebujących ze swojego otoczenia, wykorzystywanie surowców pochodzących z recyklingu, projektowanie opakowań w myśl zasady zero waste, wykorzystanie energii pochodzącej z OZE czy wsparcie fundacji zajmującej się sadzeniem lasów.

SLODKIE z platynowym medalem od EcoVadis w top 1% firm na świecie

Z początkiem 2024 roku SLODKIE zostało uhonorowane platynowym medalem przez EcoVadis, prestiżową agencję ratingową z zakresu zrównoważonego rozwoju, plasując się tym samym w elitarnym gronie 1% najlepszych firm na świecie ocenianych przez agencję. Wynik ten potwierdza, że podejmowane przez firmę działania są nie tylko słuszne, ale przede wszystkim skuteczne i widoczne.

Realny wpływ na środowisko

Od stycznia 2023 roku producent słodyczy SLODKIE wykorzystuje wyłącznie zieloną energię. Firma uzyskała Certyfikat Respect Energy potwierdzający, że 100% energii zużywanej w procesie produkcji jest odnawialna – pozyskiwana głównie z energii wiatrowej, słonecznej, wodnej oraz biogazu. Dodatkowo, dzięki zastosowaniu instalacji perlatorów, firma jest w stanie znacząco ograniczyć zużycie wody – nawet o 60%.

Wprowadzenie zielonej energii w produkcji jest ważnym krokiem w walce ze zmianami klimatycznymi, takimi jak ekstremalne zjawiska pogodowe (upały, susze, gwałtowne burze czy choroby drzew), które szkodzą m.in. uprawom kakaowca, prowadząc do słabych zbiorów i wzrostu cen na giełdzie. Dzięki temu przyczyniamy się do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych, ale także wspieramy zrównoważone uprawy kakao, angażując się w globalne działania na rzecz ochrony środowiska i stabilności ekonomicznej

komentuje Anna Garmada, CEO SLODKIE.

Jak tworzyć czekoladowe słodkości w zgodzie ze środowiskiem?

Jednym z kluczowych elementów wprowadzania zrównoważonego rozwoju w produkcji czekolady jest pochodzenie surowców. Certyfikacja Cocoa Horizons świadcząca o zrównoważonych uprawach kakaowca, to ważny element przy produkcji czekoladowych słodkości. SLODKIE, jako jedyna firma w branży, może zaoferować czekolady i praliny, których surowce pochodzą z certyfikowanych, w pełni zrównoważonych źródeł. Warto mieć na uwadze, że misją Fundacji Cocoa Horizons jest nie tylko poprawa dochodów rolników uprawiających kakaowiec, ale również wspieranie rozwoju zrównoważonego rolnictwa, ochrona środowiska naturalnego, dbałość o lokalne wspólnoty oraz wykształcenie dzieci.

 

W kontekście obecnego kryzysu na rynku kakao, gdzie rolnicy często borykają się z niskimi dochodami i wyzwaniami związanymi z klimatem oraz zmianami środowiskowymi, certyfikat Cocoa Horizons staje się istotnym narzędziem. Dzięki niemu, konsumenci mogą mieć pewność, że produkty pochodzące z plantacji posiadających ten certyfikat są produkowane w sposób zrównoważony, a ich zakup przyczynia się do wsparcia dla odpowiedzialnych praktyk rolniczych i poprawy warunków życia rolników.

 

W ofercie SLODKIE, oprócz klasycznych rozwiązań, można znaleźć również wegańską czekoladę NTX generation. Przy produkcji tej czekolady zostały wykorzystane składniki pochodzenia roślinnego, takie bulwy rośliny Chufa. Dzięki temu czekolada jest nie tylko lepsze dla zdrowia konsumentów, ale także dla planety. Wybór tej “mlecznej” alternatywy przyczynia się do zmniejszenia emisji CO2, ograniczenia zużycia wody i energii oraz zmniejszenia zapotrzebowania na powierzchnię uprawną. Producent otrzymał za tę czekoladową propozycję wyróżnienie w 21. raporcie „Odpowiedzialny biznes w Polsce. Dobre praktyki”.

 

Wśród ekologicznych rozwiązań marki znalazła się również kuwertura czekolady – WholeFruit. Została ona wyprodukowana całkowicie z czystego owocu kakaowca: bez wanilii, lecytyny, rafinowanego cukru. Do jej produkcji zużywany jest cały owoc, czemu zawdzięcza swój wyjątkowy aromat. Jak podkreśla producent:

jest to najzdrowsza i najbardziej ekologiczna czekolada, jaką można sobie wyobrazić.

Kolejnym działaniem SLODKIE na rzecz zrównoważonego rozwoju jest zastosowanie ekologicznych opakowań. W odpowiedzi na te problemy producenci wprowadzają opakowania wykonane nie tylko z materiałów biodegradowalnych lub nadających się do recyklingu, ale też kompostowalnych.

Przy zamówieniu mini czekoladek z oferty SLODKIE oferujemy wykorzystanie w 100% biodegradowalnego opakowania w postaci pergaminu oraz owijki wykonanej z papieru z certyfikatem FSC, która pozostaje do pełnej personalizacji przez klienta. To kolejny krok firmy w stronę budowania biznesu odpowiedzialnego ekologicznie

– dodaje Anna Garmada.

 

Co więcej, dążąc do minimalizacji negatywnego wpływu na środowisko, SLODKIE inwestuje również w transport neutralny dla środowiska, korzystając z pojazdów elektrycznych, napędzanych energią pochodzącą z odnawialnych źródeł.

Papierowe patyczki, folia kompostowalna, opakowania papierowe z certyfikatem FSC czy czekolada  NXT Dairy Free (100% plant based) to nasz standard w ofercie

– wyjaśnia Anna Garmada.

 

Zrównoważony rozwój coraz odważniej zaznacza swoją obecność przy produkcji czekolady. SLODKIE stoi na czele tej transformacji, kierując się wartościami etycznymi i troską o planetę oraz ludzi. Ich działania nie tylko inspirują inne firmy, ale także stanowią istotny krok w kierunku lepszej przyszłości dla wszystkich.