Produkcja dań gotowych z myślą o społeczności i środowisku

– Polski konsument, w dobie postpandemicznej, staje się bardziej świadomy zdrowia, a nostalgia za przeszłością wpływa na wybory zakupowe – wskazuje Dorota Bielicka, Dyrektor ds. Handlu i Marketingu firmy U Jędrusia w rozmowie z redakcją serwisu. 

 

Rynek dań gotowych w Polsce to bardzo szybko rozwijająca się kategoria. Jakie czynniki będą miały na nią największy wpływ? 

W najbliższej przyszłości spodziewamy się silnego wzrostu rynku dań gotowych w Polsce, zwłaszcza w kategorii chłodzonych produktów. W ubiegłym roku odnotowano 27-procentowy wzrost wartości tej kategorii, a pomimo spowolnienia wzrostu wolumenu, średnia cena wzrosła o 17%, przyczyniając się do wzrostu wartości sprzedaży. W segmencie chłodzonych obiadów, który stanowi największą część kategorii zanotowano 35% wzrost. Popularność zyskują pierogi, pizza i ciasta, z ponad 20-procentowym wzrostem wartości sprzedaży.

Polski konsument, w dobie postpandemicznej, staje się bardziej świadomy zdrowia, a nostalgia za przeszłością wpływa na wybory zakupowe. Dodatkowo w obliczu zmian ekonomicznych, konsumenci skłaniają się ku prostszym daniom, które oferują dobrą jakość w przystępnej cenie. Tradycyjne polskie produkty, takie jak pierogi, krokiety, czy dania obiadowe, cieszą się niesłabnącą popularnością. Jednocześnie młoda generacja poszukuje innowacji i wariacji smakowych. Stąd w naszym portfolio można znaleźć takie dania jak Butter Chicken z ryżem, Arrabiata w naleśniku czy Chili con carne w naleśniku. Połączenie tradycji i nowoczesności stanowi ciekawe wyzwanie, motywując nas do kreatywnych projektów.

 

Dynamiczny rozwój sektora to istotny aspekt funkcjonowania Państwa firmy, a co przedsiębiorstwo robi w trosce o naszą planetę i zrównoważony rozwój?

Działania związane ze zrównoważonym rozwojem oraz troską o środowisko są bardzo ważne dla firmy U Jędrusia i przenikają każdy aspekt prowadzonej przez nas działalności. W naszym podejściu do produkcji skupiamy się na wprowadzeniu ekologicznych opakowań, redukując użycie plastiku i rezygnując z uszlachetnień. Metoda druku SPQ, którą stosujemy, obniża ślad węglowy w procesie produkcji folii. Dbamy o segregację i kompresję odpadów, jednocześnie angażując się w ekologiczne pozyskiwanie energii za pomocą paneli fotowoltaicznych w zakładzie produkcyjnym w Wieliczce i kogeneracji w zakładzie produkcyjnym w Morawicy.

Nasza firma posiada podczyszczalnię ścieków, dzięki czemu oszczędzamy wodę, a stosowane środki do mycia zostały dobrane tak, aby minimalizować emisję zanieczyszczeń. Odpowiedzialność społeczna stanowi dla nas ważny aspekt, dlatego przekazujemy niesprzedane produkty do lokalnych domów opieki i Banków Żywności. W kwestii dobrostanu zwierząt współpracowaliśmy ze stowarzyszeniem Otwarte Klatki i zrezygnowaliśmy z jaj z chowu klatkowego. Obecnie korzystamy wyłącznie z jaj pochodzących z chowu ściółkowego. Monitorujemy też, czy dostawcy przestrzegają standardów dobrostanu zwierząt.

Te zintegrowane działania stanowią fundament naszej działalności związanej ze zrównoważonym rozwojem. Cały czas kontynuujemy także prace nad dalszym udoskonalaniem procesów z myślą o ochronie środowiska i społeczności.

Który produkt z portfolio Państwa firmy wskazałaby Pani jako ulubiony? Co sprawia, że jest wyjątkowy?

Moim ulubionym produktem z naszego portfolio są Pierogi z serem & Pierogi z serem i jagodami z linii Smaczna Para.

Co sprawia, że te pierogi wyróżniają się spośród innych? Przede wszystkim ich niepowtarzalny smak, który łączy w sobie delikatność sera z lekką słodyczą, a także idealnie skomponowane nadzienie sera z jagodami. Jestem zachwycona ich smakiem.

Dodatkowo, pierogi zapakowane są w wygodne i praktyczne opakowanie, które składa się z dwóch połączonych ze sobą tacek. Otwierając jedną część tacki, mam dostęp do jednego, konkretnego smaku pierogów. Co więcej, drugi smak mogę bez problemu schować do lodówki na później lub podzielić się nim z bliskimi. To praktyczne rozwiązanie sprawia, że jest to idealna propozycja dla tych, którzy chcą cieszyć się różnorodnością smaków w wygodny i efektywny sposób.

Podsumowując, pierogi na słodko z serem i z serem i jagodami z linii Smaczna Para w duotacce zdobyły moje serce ze względu na ich wyjątkowy smak oraz innowacyjne podejście do opakowania, które sprawia, że są one nie tylko pyszne, ale także łatwe do spożycia i dzielenia się nimi z innymi.