Proste pomysły na śniadania z pastami warzywnymi Podravka

Śniadania to często pomijana pozycja w codziennym menu wielu osób. Tymczasem pożywny posiłek o poranku może zapewnić energię i dobry humor na resztę dnia. To pewne, szczególnie gdy na talerzu zagości pomysłowe i smaczne danie, uzupełnione o pastę warzywną Podravka.

Życie w biegu sprawia, że często rezygnujemy z pożywnego śniadania na rzecz szybkiego łyka kawy. Perspektywa zjedzenia zwykłej kromki chleba z plastrem wędliny lub sera również nie zachęca do celebrowania porannego posiłku. Jednak, aby dobrze rozpocząć dzień, warto poświęcić choć kilka dodatkowych minut na przygotowanie prostego i smacznego śniadania, które nie tylko skutecznie zaspokoi głód, ale też zapewni siłę i dobry nastrój na kolejne godziny.

 

Alternatywa dla zwykłych kanapek

Wytrawne gofry, naleśniki, tortille czy kanapki pełne kolorowych dodatków to doskonała opcja również na pożywne śniadanie. Ich przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu – część składników można przygotować już poprzedniego wieczoru. Aby zagwarantować daniom doskonały smak, ale też wzbogacić je o dodatkową porcję warzyw, warto włączyć do porannego menu pasty warzywne, przygotowane z najwyższej jakości składników. Takie są właśnie Pasty warzywne Podravka do smarowania, o idealnej kremowej konsystencji, dostępne w czterech smakach: z pomidorami i cukinią, z papryką, bakłażanem i ciecierzycą, z burakami i ciecierzycą oraz z nasionami słonecznika. To, co je wyróżnia to przede wszystkim brak dodatku cukrów i wysoka zawartość warzyw – w swoim składzie mają ich nawet do 70%. Produkty nie zawierają także dodatku konserwantów. Pasty warzywne Podravka do smarowania to doskonały wybór dla osób, które chcą urozmaicić swoją codzienną dietę i włączyć do niej produkty bazujące na naturalnych składnikach. Sprawdzą się w każdej kuchni, również wegetarian i wegan, podczas przygotowywania zarówno smacznych i lekkich śniadań, jak i kolacji oraz szybkich przekąsek.

 

Zainspiruj się naszymi pomysłami!

Chlebek pita z pastą warzywną, szpinakiem i jajkiem sadzonym

Składniki:

  • Pasta warzywna Podravka z nasionami słonecznika
  • 2 chlebki pita
  • 2 jajka
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • Vegeta Natur z czosnkiem
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

Rozpuścić na patelni 2 łyżki masła i usmażyć jajka sadzone. Doprawić solą. W międzyczasie na drugiej patelni rozpuścić pozostałe masło, dodać szpinak, a kiedy zwiędnie dodać do smaku przyprawę Vegeta Natur z czosnkiem i pieprz. Chlebki pita posmarować pastą warzywną Podravka z nasionami słonecznika. Na wierzch ułożyć szpinak oraz jajko sadzone.

 

Wytrawne gofry z pastą warzywną i tuńczykiem

Składniki:

  • Pasta warzywna Podravka z pomidorami i cukinii
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • świeża natka pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób wykonania:

Wymieszać razem suche składniki, następnie dodać jajka i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Gofry smażyć na dobrze rozgrzanej gofrownicy. Przestudzone gofry posmarować pastą warzywną Podravka z pomidorami i cukinią, na wierzch wyłożyć kawałki tuńczyka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać świeżą natką.

 

Podpiekana ciabatta z pastą warzywną, jajkiem i mozzarellą

Składniki:

  • 1 długa ciabatta
  • Pasta warzywna Podravka do smarowania z papryką, bakłażanem i ciecierzycą
  • 2 jajka
  • kulka mozzarelli
  • mała garść świeżej bazylii
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na półtwardo. Ciabattę przekroić na dwie części i podpiec delikatnie na patelni. Po przestudzeniu posmarować pastą warzywną Podravka z papryką, bakłażanem i ciecierzycą. Na wierzchu ułożyć jajka pokrojone w grube plastry, a pomiędzy ułożyć kawałki mozzarelli. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Posypać posiekaną bazylią.

 

Tosty z pastą z buraka i ciecierzycy oraz kozim serem

Składniki:

  • Pasta warzywna Podravka do smarowania z burakami i ciecierzycą
  • 2 kromki pieczywa
  • ser kozi
  • kilka listków bazylii
  • kilka orzechów włoskich

Sposób wykonania:

Pieczywo posmarować cienką warstwą masła i opiec w tosterze lub na suchej patelni. Przestudzić i posmarować pastą warzywną Podravka z burakami i ciecierzycą. Na wierzchu ułożyć plasterek sera koziego, liście bazylii i orzechy.

 

Więcej informacji na temat produktów marki Podravka znajdziesz na stronie www.podravka.pl.