Rozpocznij sezon grillowy pełen naturalnego smaku – sięgnij po olej Rapso!

Wiosna w pełni, a wraz z nią rozpoczyna się sezon na dania prosto z rusztu. Przygotowując specjały pod chmurką warto pamiętać o tym, aby były nie tylko aromatycznie i smaczne, ale również przyrządzone z wysokiej jakości składników. 100% czysty olej rzepakowy Rapso zawiera wartościowe tłuszcze i dobroczynną witaminę E i nie wpływa na smak i aromat przyrządzanych potraw. Dzięki wysokiemu punktowi dymienia można go używać zarówno na zimno, jak i gorąco.

Olej Rapso powstaje z odpowiednio wyselekcjonowanych, pochodzących z kontrolowanych gospodarstw rolnych odmian rzepaku, a jego nasiona tłoczone są na ciepło bez ekstrakcji, z wykorzystaniem jedynie naturalnych metod. Dzięki temu posiada wysoki punkt dymienia i nawet podczas podgrzewania czy smażenia nie wydziela toksycznych substancji i nie traci swoich cennych wartości odżywczych. Specjalny proces tłoczenia sprawia również, że produkt ma neutralny smak i delikatny zapach – dlatego można go wszechstronnie wykorzystywać w kuchni: do pieczenia, gotowania czy smażenia. Olej Rapso jest również idealną bazą dressingów czy sosów, np. czosnkowego, ziołowego czy pikantnego, które współgrają z przekąskami, takimi jak kanapki czy koreczki.

Rapso pełen zdrowia

Jednym z niezbędnych składników zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety są tłuszcze. Ich cennym źródłem są oleje roślinne, a wśród nich główne miejsce zajmuje bogaty w wartościowe składniki i zdobywający coraz większą popularność olej rzepakowy. Rapso zawiera ok. 60% prostych nienasyconych kwasów tłuszczowych i ponad 30% złożonych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto jest skarbnicą kwasów NNKT, takich jak omega-3 i omega-6, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pozytywnie wpływają na układ krwionośny, a także witaminy E, zwaną witaminą młodości.