Rzemieślnicy polecają drobiowe święta

Najchętniej spożywanym gatunkiem mięsa jest kurczak. Jego wybór wskazuje 77% konsumentów według Consumer Panel Services GfK „Mięso – kochaj albo rzuć” 2022. W top 3 najchętniej spożywanych rodzajach wędlin znalazła się szynka drobiowa. Ten trend konsumencki sprzyja przygotowaniu zdrowych świąt.

Boże Narodzenie to ważny dla Polaków czas, pełen tradycji, także kulinarnych, rodzinnych spotkań i zwiększonego spożywania produktów mięsnych.

Tradycyjne święta to dużo mięsnych dań i dodatków. Warto zwracać uwagę na ich wartość energetyczną i odżywczą. Np. zamiast mięsa wieprzowego sięgnijmy po drobiowe. Ma zdecydowanie więcej pełnowartościowego białka i o wiele mniej tłuszczu czy cholesterolu. Zadbamy w ten sposób m.in. o profilaktykę sercowo-naczyniową

– mówi dr hab. inż. Zuzanna Goluch, prof. UEW z Katedry Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Zwracajmy też koniecznie uwagę na skład wędlin, aby uniknąć spożywania nadmiaru soli i dodatków technologicznych, E-dodatków

dodaje.

 

Jak oceniają analitycy rynku, w Święta konsumenci szczególnie szukają wędlin, pasztetów czy kiełbas, które będą nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Zwracają też większą uwagę na jakość wybieranych produktów.

– Obserwujemy, że klienci coraz częściej sięgają po zamiennik mięsa wieprzowego i wybierają wędliny drobiowe, które mają tę zaletę, że są bardziej lekkostrawne

– zauważa Joanna Zwolańska, Główny Menadżer ds. Rozwoju i Technologii w ZM Silesia.

 

W jej opinii, z roku na rok przybywa również kupujących, którzy uważnie czytają etykiety na produktach.

– Szynki, drobiowe kiełbaski (np. z pieprzem), kiełbasa myśliwska czy jałowcowa to częste świąteczne wybory.

podkreśla Joanna Zwolańska z ZM Silesia.

– W ZM Silesia wzorujemy się na tradycyjnych, rzemieślniczych recepturach i interpretujemy je w nowoczesny sposób, tak by spełniać w pełni oczekiwania dzisiejszego konsumenta.  Nasze wędliny drobiowe charakteryzują się wysoką zawartością białka, a to znaczy, że 20% energii pochodzi właśnie z niego. To pożywna porcja białka, bo w święta można jeść smacznie i z pożytkiem dla zdrowia

– zaznacza ekspertka.