Smakowity pomysł na wiosenną przekąskę

Przed nami coraz cieplejsze i dłuższe dni. Nie dziwi więc, że coraz częściej mamy ochotę na urozmaicenie i wzbogacenie smaku codziennych potraw np. poprzez wykorzystanie sezonowych, kolorowych warzyw. Idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie ich w prostej i pysznej wiosennej przekąsce.

Wiosna to także czas kiedy częściej sięgamy po nowe, urozmaicone smaki w kuchni. Przedstawiamy pomysł na apetyczną i nowoczesną przekąskę z… tradycyjną, aromatyczną Musztardą Kielecką. Co ciekawe – jest to jeden z najbardziej cenionych  sosów w polskiej kuchni, który pojawił się po raz pierwszy na naszych stołach już 90 lat temu i do dzisiaj cieszy się dużą popularnością. Pomimo to – a może właśnie dzięki temu – to  wciąć doskonały i niezastąpiony dodatek do dressingów, wszelkiego typu sałatek oraz przekąsek na zimno, jak i na ciepło.

Banalne i niebanalne jednocześnie

Kanapki to przekąski nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale także bardzo uniwersalne. Można tworzyć je na wiele różnych sposobów, dzięki czemu doskonale sprawdzają się praktycznie przy każdej okazji. Na lunch w trakcie pracy, na dłuższą nieobecność w domu czy na…  wiosenne wyprawy. O tej porze roku warto wzbogacić je o świeże, kolorowe i niezwykle apetyczne warzywne dodatki. Do przygotowania „wiosennych” kanapek będziemy potrzebowali:

 

  • 150 g ulubionej szynki
  • parę liści zielonej sałaty
  • 3 bułki
  • czerwona cebula
  • pomidor
  • awokado
  • pół łyżki soku z limonki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Bułki przekrajamy na pół. Jako dodatki warto wykorzystać sałatę, pokrojoną szynkę, pomidora i czerwoną cebulę. Kanapki smakują wyśmienicie jeśli przygotujemy do nich guacamole. Na początek dokładnie myjemy awokado, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę a miąższ wydrążamy łyżką i przekładamy na płaski talerz. Dokładnie rozgniatamy awokado za pomocą widelca aż powstanie gładka maska. Dodajemy sok z limonki, ząbek czosnku, jogurt naturalny i przyprawiamy solą i pieprzem dla smaku. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy na pokrojone bułki. Następnie sięgamy po wcześniej przygotowaną szynkę i warzywa. Na koniec czas przyrządzić sos musztardowo-miodowy. Do małej miseczki dodajemy Musztardę Kielecką delikatesową, miód i sok z cytryny. Mieszamy i polewamy górną warstwę bułki po czym „zamykamy” drugą połówką pieczywa.

 

Sugerowana cena Musztarda Kielecka delikatesowa: ok. 3 zł brutto / 190 g