Sokołów otwiera wydział produkcji vege w zakładzie w Kole

W zakładzie Sokołów S.A. w Kole został uruchomiony nowy wydział vege, w którym odbywać się będzie produkcja szerokiego asortymentu roślinnego z linii Z Gruntu Dobre. Nowa inwestycja jest działaniem realizowanym w ramach strategii Grupy Sokołów, która zakłada wzmacnianie potencjału produkcyjnego i wychodzenie naprzeciw aktualnym trendom żywieniowym.

Sokołów poszerzył swoje portfolio o wyroby roślinne już w 2017 roku, jako pierwsza firma z czołowych producentów branży mięsnej w Polsce.

Linia Z Gruntu Dobre to nasza odpowiedź na nowe potrzeby konsumentów. Nasz roślinny asortyment szybko zyskał uznanie i popularność, a z roku na rok obserwujemy coraz większe zainteresowanie tymi produktami oraz wzrosty sprzedaży. Jest to jedna z najszybciej rozwijających się kategorii, co wiąże się oczywiście z aktualnymi trendami żywieniowymi, takimi jak fleksitarianizm czy też bardziej świadome podejście do diety i dbałość o jej różnorodność. Linia Z Gruntu Dobre poszerza i urozmaica nasz asortyment. Dzięki niej możemy zaoferować konsumentom jeszcze więcej możliwości wyboru.

mówi Bogusław Miszczuk, Prezes Zarządu Sokołów S.A.

Bogusław Miszczuk

Ze względu na rosnące zainteresowanie produktami roślinnymi, Sokołów nieustannie pracuje nad rozwojem linii Z Gruntu Dobre, wprowadzając do niej kolejne nowości. Do tej pory ten asortyment był produkowany w kilku sokołowskich zakładach – w Kole, Sokołowie Podlaskim, Czyżewie i Jarosławiu. Teraz zdecydowana większość produkcji odbywać się będzie w nowo uruchomionym wydziale vege w zakładzie Sokołów S.A. w Kole.

 

Nowy wydział vege zajmuje powierzchnię 1 600 m².

– Wydział znajduje się w wydzielonej części naszego zakładu, co gwarantuje całkowitą odrębność produkcji roślinnej i zwierzęcej . Jego potencjał produkcyjny to ok. 400 ton miesięcznie (20 ton dziennie).

– podkreśla Paweł Nowak, Dyrektor Zakładu Sokołów w Kole.

 

W kolskim zakładzie do tej pory powstawały roślinne burgery, vege mielone, kiełbaski i snacki. Teraz z zakładu w Czyżewie przeniesiona została tu również produkcja hummusów, past, smalczyków i parówek. Kolejnym etapem będzie przeniesienie produkcji plastrów wegańskich, które teraz są wytwarzane w oddziale w Sokołowie Podlaskim.

Ta inwestycja ma dla nas duże znaczenie i jest ważnym elementem realizacji strategii Grupy Sokołów. Jestem przekonany, że dzięki takim działaniom będziemy mogli w jeszcze większym stopniu spełniać oczekiwania konsumentów.

podsumowuje Bogusław Miszczuk, Prezes Zarządu Sokołów S.A.